image
Sursa foto: AP

Joe Biden și Vladimir Putin se vor întâlni la summitul din Geneva de luna viitoare

Joe Biden și Vladimir Putin se vor întâlni la summitul din Geneva de luna viitoare, “în încercarea de a restabili previzibilitatea și stabilitatea în relația SUA-Rusia”.

Casa Albă a confirmat întâlnirea care va avea loc pe 16 iunie și care va marca sfârșitul primei călătorii internaționale a lui Biden ca președinte. Președintele SUA are pe agendă o vizită în Marea Britanie pentru o întrevedere cu liderii G7, dar și una la Bruxelles pentru summit-ul NATO.

“Cei doi lideri vor discuta o întreagă serie de chestiuni urgente, în încercarea de a reinstaura previzibilitatea și stabilitatea în relația SUA-Rusia”, a declarat secretarul de presă Jen Psaki, scrie Biziday.

Kremlinul, în propria sa declarație care anunță ședința, a declarat că președinții vor discuta despre „starea actuală și perspectivele Rusiei și ale SUA, relațiile, problemele de stabilitate strategică și alte chestiuni grave de pe agenda internațională, inclusiv interacțiunea în ceea ce privește gestionarea pandemiei de coronavirus și soluționarea conflictelor regionale.”

Casa Albă a declarat în repetate rânduri că este în căutarea unei relații „stabile și previzibile” cu Rusia, deși au existat momente când SUA l-au acuzat pe Putin că rușii ar fi intervenit în alegerile prezidențiale de anul trecut și că Kremlinul a fost în spatele unei campanii de hacking în cazul SolarWinds. Chiar luna trecută, administrația a anunțat că va expulza 10 diplomați ruși și că va sancționa zeci de companii și persoane fizice din Rusia.

Administrația Biden a criticat, de asemenea, Rusia pentru arestarea și închiderea lui Alexei Navalny și a recunoscut public că “este destul de sigură” că agenții ruși ofereau recompense talibanilor pentru a ataca trupele americane din Afganistan.

Noutăţile partenerilor

comentarii: