/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/DOC/ Ultima decizie luată de magistrații Judecătoriei Râșcani privind construirea unui centru multifuncțional în locul cafenelei Guguță

missing
26 mai 2021, ora 19:49

O clădire cu mai multe etaje ar putea fi construită în locul cafenelei Guguță din parcul „Ștefan cel Mare” din centrul Capitalei, asta după ce Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani „a anulat ca ilegală decizia Consiliului Național al Monumentelor Istorie (CNMI) de pe lângă Ministerul Educației Culturii și Cercetării (MECC) din octombrie 2019 privind abrogarea deciziilor și avizelor CNMI pentru schița de proiect privind Construirea unui centru social-cultural și de agrement”.

Potrivit hotărârii, și dispoziția din decembrie 2019 a viceprimarului Victor Chironda, cu privire la revocarea certificatului de urbanism, este anulată de către magistrați. Hotărârea poate fi contestată la Curtea de Apel în termen de 30 de zile.

Sursa: Facebook/Vitalie Sprinceana

Clădirea din Grădina Publică Ștefan cel Mare este deținută, în prezent, de compania „Regata Imobiliare”, despre care Ziarul de Gardă a scris că este succesoare în drepturi procedurale a companiei „Finpar Invest”, care ar fi controlată de apropiații lui Vlad Plahotniuc. Proprietarul, Ceslav Ciuhrii, neagă însă orice legătură a companiei sale cu fostul lider democrat. Inițial, acesta declara că acolo urmează să fie ridicat un business centru.

Pentru a nu permite dispariția cafenelei, pe motiv că este un simbol al Chișinăului de altădată, un grup de tineri au fondat mișcarea Occupy Guguță, protestând în cele mai inedite moduri față de intenția de a demola clădirea. Însă, potrivit unei decizii luate de Curtea Supremă de Justiție, compania este în drept să construiască un imobil în locul cafenelei.

Chiar și așa, în toamna lui 2019, Consiliul Național al Monumentelor Istorice a votat pentru anularea avizelor eliberate în urma unui demers depus la Ministerul Educației. Astfel că, la începutul anului 2020, compania Regata Imobiliare a acționat în judecată Consiliul.

/VIDEO/ Cafeneaua „Guguță”: Ce urmează? Proprietarul susține că pregătește mai multe schițe de proiect alternative

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram