image
Sursa foto: AFP

Deturnarea avionului și arestarea unui opozant la Minsk: RM se alătură demersurilor privind demararea unei investigații

Ministerul de Externe de la Chișinău a venit cu o reacție în cazul deturnării unui avion Ryanair spre Belarus, la comanda lui Lukașenko, şi reţinerea unui jurnalist de opoziţie aflat la bord.

„Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene urmărește îndeaproape situația în jurul aterizării forțate la Minsk a avionului de pe ruta Atena – Vilnius. (...) MAEIE susține chemările partenerilor internaționali pentru demararea unei investigații independente în scopul elucidării tuturor circumstanțelor producerii acestui incident, inclusiv reținerea unui jurnalist belarus. Totodată, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene reiterează poziția consecventă a Republicii Moldova de încurajare a respectării de către toți membrii comunității internaționale a principiilor și normelor de drept internațional”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi.

Totodată, potrivit ministerului, ambasada Republicii Moldova la Vilnius a informat MAEIE că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetățean al Republicii Moldova.

Belarusul a obligat duminică, din ordinul preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, un avion aparţinând Ryanair, la bordul căreia se afla opozantul, să aterizeze la Minsk.

Bloggerul era căutat de la manifestaţiile de anul trecut împotriva realegerii denunţate drept frauduloasă de către opoziţie a lui Lukaşenko, în august 2020.

Liderii europeni urmează să discute despre impunerea unor sancţiuni suplimentare Belarusului la summitul UE de la Bruxelles.

Preşedintele belarus şi aproximativ 100 de oficiali politici belaruşi sunt vizaţi de sancţiuni UE cu privire la reprimarea contestării realegerii lui Lukaşenko, care se află la putere din 1994. Opozanţii denunţă un scrutin pătat de fraude.

Noutăţile partenerilor

comentarii: