/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Consilier prezidențial, despre dosarul lui Plahotniuc și Jhashi: „Fețele cunoscute nu au nevoie de a doua identitate”

missing
24 mai 2021, ora 21:47

Consilier al preşedintelui în domeniul economic Veaceslav Negruta a venit cu un comentariu cu privire la dosarul dublelor identități ale lui Vladimir Plahotniuc și omului de afaceri Vaja Jhashi, care a fost deja clasat la începutul acestei luni.

Veaceslav Negruta este de părere că motivul pentru care s-au eliberat dublele identități pentru cei doi a ținut de afaceri. „Au avut nevoie pentru a călători liber, pentru a-și deschide afaceri în alte jurisdicții, sub alt nume. Pentru a face tranzacții între identitatea nr. 1 și identitatea nr. 2”, a declarat acesta în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

După ce ex-directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari a spus că Plahotniuc și Jhashi au fost racolați ca agenți sub acoperire și urmau să participe la misiuni speciale de investigații, consilierul prezidențial a declarat că explicația SIS-ului nu este viabilă, întrucât persoanele cunoscute pot fi identificate ușor atunci când se verifică pozele acestora, inclusiv imaginile faciale.

„Este adevărat că, acea explicație, precum că a fost necesară această dublă identitate pentru a fi infiltrați cu misiuni speciale, nu ține. Aceasta nu este argumentare pentru că orice misiune specială presupune că cineva are nevoie de a doua identitate, dar el nu este persoană cunoscută. Fețele cunoscute nu au nevoie de a doua identitate… postând o poză, foarte ușor identifici cine este persoana respectivă cu prima identitate”, a declarat Veaceslav Negruta.

Deși dosarul privind dubla identitate a lui Vladimir Plahotniuc și cea a omului de afaceri Vaja Jhashi a fost clasat, iar actele au fost distruse de SIS, așa cum susțin procurorii, identitățile celor doi au rămas active în registrele de stat. Este una dintre descoperirile pe care le-au făcut jurnaliștii de la Cutia Neagră Plus, într-o nouă investigație difuzată duminică seară la TV8.

Dosarul dublelor identități ale lui Vladimir Plahotniuc și omului de afaceri Vaja Jhashi, care a fost deja clasat la începutul acestei luni, s-a aflat în gestiunea aceluiași procuror care a instrumentat și dosarul expulzării ilegale a profesorilor turci, în care fostul director SIS, Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă.

Asta deși inițial cauza penală a fost pornită de procurorul anticorupție Grigore Potoran. Ordonanța de începere a urmării penal îi viza doar pe Vladimir Plhotniuc și Serghei Iaralov. La începutul anului 2020, dosarul a fost transferat prin decizia procurorului general proaspăt numit, Alexandru Stoianoglu, către procurorul mun. Chișinău Victor Plugaru, care l-a clasat la un an după ce l-a preluat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram