image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Care va fi impactul diasporei asupra rezultatului votului din 11 iulie // EXPERT

Pentru prima dată în istoria alegerilor din Republica Moldova, guvernarea va fi decisă de alegătorii aflați peste hotarele țării, consideră expertul de la IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

Potrivit unei analize a expertului, din cei 101 deputați aleși în Parlament, 88 de mandate vor fi decise de alegătorii de pe malul drept al Nistrului, 11 mandate de cei aflați peste hotare și două de către alegătorii din Transnistria.

La scrutinul din 2019 alegătorii de peste hotare au decis soarta la 5 mandate de parlamentari.

„Atunci când simulăm cum va arăta viitorul Parlament, trebuie să ținem cont că sondajele de opinii se referă la opinia doar asupra a 88 mandate de deputat. Alegătorii din Diasporă au un comportament de vot distinct față de cei din țară, la fel și alegătorii din Transnistria”,spune Veaceslav Ioniță.

Potrivit expertului, cunoscând datele mai multor sondaje, precum și preferințele de vot ale celor de peste hotare, putem presupune că în 2021, pentru prima dată în istoria alegerilor din Moldova, cum va arăta majoritatea parlamentară va fi decis de alegătorii aflați peste hotarele țării.

Noutăţile partenerilor

comentarii: