Linkuri accesibilitate

Ancheta în afacerile fostului președinte Trump devine penală


Fostul președinte american Donald Trump.
Fostul președinte american Donald Trump.

Procurorul general din New York a informat firma fostului președinte Donald Trump că investigația, care o vizează nu mai este una de drept civil, ci penal. Anunțul a fost făcut marți.

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:32 0:00
Link direct

Procurorul general cooperează cu cel din districtul Manhattan, care anchetează firma lui Trump în legătură cu alegații potențiale de fraudă bancară, fiscală și de asigurare.

Procuroarea generală din New York, Letitia James anunțase în 2019 că investighează finanțele Corporației Trump. Biroul ei a dat în judecată în august 2020 firma lui Trump, pentru a obține documente în legătură cu bănuiala că această companie ar fi umflat prețul proprietăților sale, în declarații financiare. Este punctul de plecare al anunțului recent că această cauză juridică nu mai vizează delicte care antrenează compensații materiale, ci este penală.

Procurorul districtului Manhattan, Cyrus Vance Jr.
Procurorul districtului Manhattan, Cyrus Vance Jr.

Fostul președinte neagă că ar fi comis vreo fărădelege și a acuzat-o pe James, care este democrată, de ”hărțuire motivată politic” si pe procurorul din Manhattan, Cy Vance de ”vânătoare de vrăjitoare”.

Nu se știe ce perioadă vizează investigația dar se presupune că e vorba despre cariera de afaceri a lui Trump, înainte de a deveni președinte.

Se pare că procurorul din New York se concentrează asupra unei serii de tranzacții, întrebând martori dacă Trump a indus în eroare sistemul de impozitare sau creditori. Motivul pentru care ancheta durează atât de mult este că – pe durata președinției – Donald Trump a blocat accesul procurorilor la declarațiile sale de impozite.

Anunțul făcut de procuroarea din New York nu schimbă imediat datele problemei, pentru că nu știm dacă va exista un act de acuzare sau dacă îl vizează direct pe Trump. Acesta a mai avut nu puține procese civile, riscul acum pentru el este că dacă apropiați sunt inculpați și riscă pușcărie ei pot oferi, în schimbul unei sentințe mai blânde, informații care să îl incrimineze. Argumentul fostului președinte că ar fi vorba despre o răzbunare politică pornește de la faptul că atunci când a candidat pentru postul de procuror de New York, Letitia James a spus că Trump este un „președinte ilegitim” și s-a angajat să lupte împotriva politicilor sale și să îi investigheze afacerile, iar biroul ei a demarat ancheta la câteva luni după victorie, în martie 2019.

XS
SM
MD
LG