image
Sursa foto: jobilist.md

Judecătoarele Galina Moscalciuc și Victoria Hadârcă, anchetate anterior pentru fapte de corupție, reîncadrate în funcție

Judecătoarele Galina Moscalciuc și Victoria Hadârcă, anchetate anterior pentru fapte de corupție, au fost reîncadrate astăzi în funcție. Decizia a fost luată la ședința de astăzi a Consiliului Superior al Magistraturii.

Judecătoarea Galina Moscalciuc va reveni în funcție la Curtea de Apel Chișinău, iar Victoria Hadârcă la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

„Se dispune reluarea activității de judector al Galinei Moscalciuc și a Victoriei Hadârcă din data de 19 mai. În privința Svetlanei Tizu se amână examinarea pentru altă dată”, a declarat președinta CSM, Luiza Gafton.

Amintim că pe data de 23 octombrie 2018 zece persoane, printre care trei judecători de la Curtea de Apel, doi judecători de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, un procuror de la Procuratura municipiului Chișinău, un avocat, un asistent judiciar, un medic și o persoană fizică inculpată într-un dosar, au fost reţinuţi după mai multe percheziţii.

Procurorii spuneau atunci că inițial urmărirea penală a fost dispusă pentru trafic de influență, iar ulterior la cauza respectivă au fost conexate cauzele penale ce cuprind elementele infracțiunii de corupere pasivă și corupere activă. În schema infracțională mai era implicat un asistent judiciar și un inculpat pe un dosar.

În cadrul anchetei s-a stabilit că judecătoarele de la Curtea de Apel, precum și cele de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, au pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare. Rolul avocatului și al procurorului a fost de a intermedia transmiterea banilor de la persoanele interesate către magistrați. Medicul și cealaltă persoană implicată în schemă erau clienții judecătorilor, cei care furnizau mijloacele bănești și în interesul cărora urmau să fie emise decizii favorabile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: