image
Sursa foto: jurnal.md

În magazinele din Chișinău au apărut căpșune autohtone; Sunt mai scumpe decât cele aduse din Grecia sau Turcia

Căpșune autohtone au apărut deja în vânzare în magazinele din capitală. Sunt mai scumpe decât cele aduse din Grecia sau Turcia, dar sunt mai parfumate și mai gustoase, spun producătorii.

Pentru că primăvara a fost una friguroasă, căpșuna de câmp va apărea abia prin luna iunie. Până atunci, le vom savura pe cele din seră.

„Avem niște condiții climaterice care facilitează ca fructul să aibă anume acest gust. Datorită diferenței de temperatură, de zi și de noapte, că ziua este cald, dar noaptea temperaturile scad destul de mult, noi putem să obținem acest gust al fructelor crescute în Republica Moldova”, spune Zinaida Plămădeală, producător de căpșune, din satul Blindești, raionul Ungheni.

Acum câțiva ani, cinci fermieri și-au unit forțele și au plantat în satul Blindești 40 de hectare de căpșuni, iar anul trecut s-au hotărât să le planteze și într-o seră. Acum se bucură de recoltă.

„Anul acesta avem prima recoltă în seră, am început acum două săptămâni primul cules și pot spune că suntem mândri de rezultatele pe care le-am obținut pentru că am reușit să creștem un produs calitativ, un produs frumos, care se comercializează pe piața locală a Republicii Moldova”, povestește Zinaida Plămădeală.

A fost nevoie de multă muncă, mai spune producătorul. Bunăoară, pentru polenizarea căpșunelor a fost nevoie de câțiva bondari și aceștia au fost aduși tocmai din Spania.

„Deci ideea cu bondarii aduși de peste hotare, ei nu au venit în zbor, au venit ambalați și aduși corespunzător. Am adus acești bondari pentru ca ei să ne asigure polenizarea fructelor din seră pentru că atunci când începe faza de dezvoltare a căpșunii din seră încă este foarte frig afară, e mult mai devreme decât căpșunele din câmp deschis. de aceea noi trebuie să le facem așa condiții plantelor ca ele să se poată dezvolta de parcă ar fi o dezvoltare normală”, afirmă producătorul.

Fermierii spun că în două săptămâni vor apărea și primele căpșune crescute pe câmp. Anul acesta, se prognozează că recolta din câmp va fi mai mare cu peste 20 la sută față de anul precedent.

Noutăţile partenerilor

comentarii: