Ştiri

Sursa imaginii: Facebook.com:Maia Sandu

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

17 Mai 2021 / 16:35

Motorina donată de România pentru agricultorii autohtoni a ajuns în Moldova (VIDEO)

Prima tranşă de 1.200 de tone din cele 6.000 de tone de motorină donate de România Republicii Moldova a ajuns la staţia Ocniţa, de unde Agenţia Rezerve Materiale va asigura distribuţia către agricultori. Anunţul a fost făcut de preşedinta Maia Sandu.


„Săptămâna începe cu o veste bună. Ajutorul atât de necesar pentru agricultorii afectaţi de secetă a ajuns în Moldova. Mulţumim, domnule preşedinte Klaus Iohannis, domnule prim-ministru Florin Cîţu! Mulţumim, România, pentru că ne eşti alături şi în vremuri grele, şi în vremuri bune. Vom monitoriza atent procesul de distribuţie a motorinei. Acest ajutor trebuie să ajungă cât mai repede la agricultorii care au cea mai mare nevoie. Agenţia Rezerve Materiale trebuie să asigure un proces transparent şi corect”, a scris Maia Sandu pe pagina de Facebook. 

„Cele 6.000 de tone de motorină urmează să fie livrate în totalitate autorităţilor de la Chişinău în perioada imediat următoare prin mai multe transporturi succesive. Ne exprimăm speranţa că autorităţile din Republica Moldova vor lua măsurile necesare pentru a asigura o utilizare transparentă şi echitabilă a sprijinului oferit de România”, se menţionează într-un comunicat emis de Ambasada României la Chişinău.

Combustibilul a fost transmis Bazei de produse petroliere din oraşul Ocniţa, relatează Radio Moldova Actualităţi.

Până la moment au fost depuse aproximativ 3.500 de cereri de la fermieri, în mare parte de la fermierii din raionele Cahul, Căuşeni, Ştefan Vodă, Comrat şi Hânceşti, relatează Moldova 1.

„Este foarte important pentru sectorul agrar care a suferit anul trecut de secetă şi ştim că a suferit şi România, în special partea de sud-est. Noi am pierdut practic jumătate din cerealele nostre, motorina este unul dintre imputurile de bază pentru sectorul agricol. Criteriile sunt simple, toţi cei care au avut de suferit şi toţi cei care au fost evaluaţi”, a spus Ion Perju, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Potrivit autorităţilor, următoarele tranşe de motorină, patru garnituri a câte 1.200 de tone de motorină, vor fi livrate în ţara noastră până la mijlocul lunii iunie.

„Este încununarea eforturilor susţinute depuse de guvernul României pentru operaţionalizarea acestui ajutor şi o reconfirmare a solidarităţii angajamentului României de a susţine cetăţenii din Moldova”, susţine Gheorghe Alecsei, preşedintele Administraţiei Rezervelor de Stat.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a declarat în urma întrevederii cu preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, avute în cadrul vizitei oficiale avute la Chişinău la sfârşitul anului trecut că România va oferi şase mii de tone de motorină în calitate de sprijin pentru agricultori.

 

Comentarii