(INFOGRAFIC) Prețul petrolului a crescut cu aproape 20%; Și rubla s-a apreciat considerabil

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

După ce s-a prăbușit la începutul săptămânii, ajungând la 42 de dolari, prețul barilului de petrol brent a crescut cu aproape 20% în ultimele 48 de ore.

Vineri seară, petrolul brent era tranzacționat la 50,8 dolari, cea mai ridicată cotație din ultimele trei săptămâni.

Cattura

Potrivit analiștilor, această revenire bruscă se datorează creșterii burselor americane.

Joi, atât bursele asiatice cât şi cele europene erau în creştere netă, ceea ce creşte şansele ca bursa pe Wall Street să-şi continue revenirea.

„Apetitul pentru risc a revenit”, susţine Matt Smith, de la firma ClipperData, făcând aluzie la datele statistice care arată o creştere peste aşteptări a economiei americane în trimestrul doilea. „După ce am crezut că vine sfârşitul lumii am redevenit optimişti, iar acest lucru se reflectă şi pe piaţa petrolieră”, estimează Matt Smith.

De asemenea, Administraţia americană pentru Informaţii privind Energia arată că rezervele americane de ţiței au scăzut cu peste cinci milioane de barili săptămâna trecută, un anunţ care susţine preţul petrolului. Scăderea rezervelor americane contrazice estimările analiştilor care mizau pe o creştere de un milion de barili.

Creșterea prețului petrolului a ajutat și rubla rusească. Moneda Rusiei, țară a cărui buget depinde în proporție de aproape 60% de exporturile de petrol și gaze, a crescut cu aproape 10% în ultimele 2 zile. Vineri, un dolar era trazancționat la 64 de ruble, după ce la începutul săptămânii depășise pragul de 71 de ruble.

Cattura


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...