Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Economic

08 Mai 2021 / 13:03

Legumicultor din Sângera: Ne-am adaptat condiţiilor de pandemie şi vindem pe reţele sociale

A investit într-o afacere de suflet în care se implică cu multă dăruire de sine şi dragoste. Vorbim despre Mihail Croitoru din oraşul Sângera care dintr-o pasiune faţă de agricultură a ajuns să cultive diverse soiuri de roşii, castraveţi, pepeni verzi şi galbeni. Împreună cu familia, Mihail lucrează de zori până seara pentru a îngriji cele patru sere, care se întind pe un hectar de pământ. Bărbatul spune că în cei şapte ani de afacere pe cont propriu a înfruntat diferite greutăţi, însă niciodată nu a cedat în faţa problemelor, relatează Moldova 1.



Mihail Croitoru se ocupă cu agricultura de mai bine de 20 de ani, iar acum şapte ani a început să dezvolte o afacere de familie. Bărbatul spune că legumicultura necesită o muncă enormă, dar şi responsabilitate. Acum aproximativ trei zile, în serele antreprenorului a apărut prima roadă de castraveţi.

„Mai mult în sere şi stau decât acasă, din zori până noaptea, că oricum iată cum este înnorat trebuie de închis sera, iar peste două ore apare soarele şi trebuie de deschis sera. Câteodată bate un vânt puternic şi se închide automat. Trebuie oricum să stea aici cineva neapărat. O mică greşeală poate fi simţită întregul an”, povesteşte agricultorul.

Că şi în orice domeniu, începutul este anevoios, spune bărbatul, însă datorită susţinerii celor dragi şi experienţei obţinute în străinătate astăzi se poate bucura de un succes enorm.

„Am început pe cer liber. Nu eram protejaţi deloc de ploi mari, de grindină, de furturi diferite. În 2017 ne-a prins şi zăpada şi au fost distruse total cinci hectare de legume. Acum, dacă am făcut seră, situaţia s-a schimbat”, spune Mihail Croitoru.

În prezent, producţia este vândută pe reţelele sociale, dar bărbatul şi-a propus să încheie contracte directe de livrare a legumelor cu reţelele de supermarketuri din ţară.

„Deocamdată vindem singuri, mai vindem pe anunţ, pe la piaţă vindem, dar mai vedem. Pe parcurs, vom lucra cu magazinele. Castraveţii în toată ziua trebuie culeşi. Dacă nu-i culegi o zi, a doua trebuie pe jumătate de aruncat. Se fac prea mari şi nu îi cumpără nimeni”, menţionează legumicultorul.

Agricultorul mai spune că peste două săptămâni în sere vor apărea şi roşiile.

„Soiuri avem diferite:  şi roz, şi roşii. Foarte mult lucru necesită începând cu plantarea, apoi copilirea, ruperea lăstarilor, udatul, stropitul etc. Este de lucru în toată ziua”, spune Mihail Croitoru.

Agricultorul mai spune că peste o săptămână va planta propriul răsad de pepene verde şi pepene galben.

Abonează-te la TRM.MD pe Telegram pentru a afla rapid noutăţile: https://t.me/teleradiomoldova

 

Comentarii