image
Sursa foto: Jurnal.md

Președintele CEC: „Geografia secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare va fi revăzută”; Care sunt cei 3 indici

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, informează că geografia secțiilor de votare pentru alegerile parlamentare anticipate din luna iulie va fi revăzută. Asta după ce la scrutinul precedent mai mulți moldoveni au stat la coadă în zadar pentru a vota întrucât s-au epuizat buletinele de vot în timp record, iar la alte secții de votare a suflat vântul.

Un exemplu ar fi Federația Rusă, unde au fost deschise 17 secții de votare, dar au votat doar circa 5000 de cetățeni, în comparație cu Marea Britanie unde la 7 secții de votare au votat 26.000 de moldoveni

Întrebat de moderatorul emisiunii ce se va întâmpla cu acele secții de votare unde au votat un număr foarte mic de alegători Dorin Cimil a răspuns:

„Cu siguranță această geografie va fi revăzută și de Ministerul Afacerilor Externe care ne va da avizul prealabil pentru oricare listă pe care o prezentăm inițial către minister. Ministerul avizează lista și vede acelor cerințe prevăzute de articolul 31 al Codului Electoral. Rezultă din cei trei indici: înregistrarea prealabilă a cetățenilor care deja poate fi făcută până pe 26 mai, numărul de alegători care au votat la ultimul scrutin național și numărul de persoane care locuiesc în statele și orașele respective”.

Printre criteriile care pot determina posibilitatea de a deschide un număr mai mare de secții de votare peste hotare se numără:

- potențialul financiar de a organiza deschiderea mai multor secții de votare;

- asigurarea cu funcționari electorali suficienți să suplinească toate posturile vacante în cadrul unei secții de votare;

- acceptul țărilor de reședință pentru a permite deschiderea secțiilor de votare, afirmă Dorin Cimil.

Președintele CEC dă asigurări că în cadrul CEC există dorința de a deschide cât mai multe secții de votare și cât mai corect din punct de vedere geografic, dar trebuie de luat în calcul faptul că este nevoie de cât mai multă finanțare bugetară.

Noutăţile partenerilor

comentarii: