image
Sursa foto: jurnal.md

Asistența medicală și condițiile precare de detenție din RM în atenția Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei

Promo-LEX a expediat în adresa Comitetului de Miniștri o comunicare cu privire la executarea măsurilor generale în grupul de cauze I.D. v. Moldova, care se referă în special la condițiile de detenție precare și la lipsa accesului la asistență medicală adecvată în timpul detenției. Comitetul a formulat anterior recomandări obligatorii pentru Guvernul Republicii Moldova, pe care acesta urmează să le execute.

Promo-Lex a relatat în comunicarea sa unele îngrijorări legate de aplicarea  noului remediu preventiv și compensator pentru a contesta condițiile precare de detenție, inclusiv durata excesivă a examinării plângerilor deținuților în instanța de judecată și sumele financiare insuficiente oferite în calitate de compensații.

Comitetul a invitat autoritățile RM să furnizeze, până la 31 martie 2021, informații cu privire la măsurile alternative aplicate pentru ameliorarea condițiilor precare de detenție, inclusiv referitoare la îmbunătățirea în continuare a asistenței medicale în instituțiile de detenție.

La ultima sesiune, Comitetul de Miniștri a recomandat Guvernului să finalizeze fără întârziere revizuirea mecanismului preventiv și compensatoriu și le-a încurajat să coopereze strâns cu Secretariatul în acest proces de reformă și să informeze Comitetul miniștrilor cu privire la toate evoluțiile în timp util. Totodată a solicitat autorităților să respecte termenul legal de trei luni pentru examinarea plângerilor deținuților depuse în contextul mecanismului preventiv și compensatoriu.

Potrivit avocaților Promo-Lex următoarea evaluare a măsurilor întreprinse de Guvernul RM în grupul cauzelor I.D. v. Moldova,  va fi reluată la una din cele mai apropiate sesiuni ale Comitetului de Miniștri planificate pe anul 2021.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: