image
Sursa foto: Jurnal.md

Fotoreporterul Jurnal.md, Nadejda Roșcovanu - câștigătoarea Tulip Press Awards, ediția 2021

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos au anunțat rezultatele concursului Tulip Press Awards, care vine să aprecieze și să celebreze eforturile jurnaliștilor de a explora tematica drepturilor omului. Printre învingători se regăsește și fotoreporterul site-ului Jurnal.md, Nadejda Roșcovanu.

În urma evaluării dosarelor, juriul a decis să premieze următorii jurnaliști și fotojurnaliști: Secțiunea Presa online/Presa scrisă

Premiul I -  Olga Gnatcova, NewsMaker Premiul II – Aliona Ciurcă, Ziarul de Gardă Premiul III – Liliana Botnariuc, Oameni și Kilometri

Secțiunea Fotografie:

Categoria Știri generale – Nadejda Roșcovanu, Jurnal.md;

Categoria Mediu – Vadim Șterbate, Observatorul de Nord

Categoria „Probleme contemporane” – Alexandru Vasilos, ProTV Chișinău. Fotoreporterul Jurnal.md, Nadejda Roșcovanu, a prezentat la concurs următoarele fotografii:

fotofoto

FOTO: 16.12.2020, Chișinău, Republica Moldova. Pe linia întâi, în fața tractoarelor

În imagine: o angajată a Ministerului Afacerilor Interne, surprinsă în rândul din față a cordoanelor de polițiști și carabinieri mascați, la protestul agricultorilor ce a avut loc în scuarul Parlamentului R. Moldova. Imediat ce agricultorii și-au urcat tractoarele pe scările Legislativulu, un cordon de carabinieri foarte tineri a fost aliniat pe linia întâi, în fața tractoarelor.

FOTOFOTO

FOTO: 16.07.2020, Chișinău, R. Moldova. Chipul Independenței

În imagine: unul dintre cei nouă veterani ai Războiului de Independență a R. Moldova care au fost reținuți de forțele guvernamentale în timpul protestului organizat de ei în fața Parlamentului. Când veteranii au încercat să instaleze un cort ca să se protejeze de ploaie, poliția le-a îngrădit accesul, aplicând asupra lor forța fizică, electroșocurile și gazele lacrimogene. Veteranii au manifestat în fața Legislativului și Președinției R. Moldova nemulțumiți că autoritățile le ignoră revendicările înaintate la protestele anterioare. Ei au cerut majorarea indemnizații de 300 de lei, asigurare medicală gratuită, micșorarea vârstei de pensionare, servicii gratuite de reabilitare în sanatorii. În acea zi veteranii s-au arătat nemulțumiți și din cauza lipsei de reacție a conducerii moldovenești față de instalarea de către separatiștii transnistreni a 37 de posturi militare ilegale în zona de securitate transnistreană, teritoriu pentru care au luptat cu armata rusă in anul 1992.

Jurnal.md/Nadejda RoșcovanuJurnal.md/Nadejda Roșcovanu

FOTO: 14.08.2020, la câțiva kilometri de la intrarea în orașul Chișinău, capitala Republicii Moldova. Între secetă, pandemie și forțele loiale guvernării

Afectați de secetă și pandemie, și ignorați de stat, agricultorii din sudul republicii au pornit să protesteze cu tractoarele la Chișinău, să ceară ajutor de la autorități. Drumul le-a fost blocat însă de două autocare și un cordon de polițiști mascați. La invitația unui sol al guvernării, câțiva agricultori, în numele tuturor, au mers la Guvern să-și negocieze revendicările. La intrarea în clădirea Executivului, presa nu a fost lăsată să intre. Agricultorii au negociat câteva ore, dar s-au ales cu promisiuni deșarte.

Anastasia Nani, directoarea adjunctă a CJI, susține că „rolul jurnaliștilor și a fotojurnaliștilor care, prin munca pe care o fac, promovează respectarea drepturilor omului este unul incontestabil”. „Fără ei, fără efortul lor, multe abuzuri ar rămânea necunoscute și ar putea continua. Bunăoară, jurnaliștii care scriu despre felul în care sunt încălcate drepturile omului de o manieră profesionistă sau cei care știu să spună în imagini atât cât unii în mii de cuvinte fac un mare serviciu întregii societăți, ajutându-ne pe fiecare în parte să înțelegem ce putem face pentru a ne proteja sau pentru a sesiza marile nedreptăți. Iată de ce ne-am propus să apreciem eforturile colegilor noștri, încurajându-i să continue această muncă atât de importantă pentru societatea noastră”, spune Anastasia Nani, citată de media.azi.md.

Floris van Eijk, șeful Oficiului Ambasadei Regatului Țărilor de Jos la Chișinău, consideră că „cetățenii Republicii Moldova au dreptul să primească informații și conținut calitativ de la surse de presă independente”.

„Aceste mijloace de informare joacă un rol cheie în orice societate democratică, deoarece educă cetățenii care, la rândul lor, pot cere socoteală politicienilor. Oficiul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos a lansat Tulip Press Awards pentru a celebra jurnaliștii și fotojurnaliștii curajoși care reflectă istorii importante despre drepturile omului. Istorii care educă, istorii care oferă lumină acolo unde există întuneric și istorii care contribuie la fortificarea democrației și a statului de drept în Republica Moldova”, susține Floris van Eijk.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: