image
Sursa foto: Terre des hommes Moldova

BULLYING-ul: Ce e de făcut? Mesajul copiilor către semeni și adulți (VIDEO)

Fundația Terre des hommes Moldova a lansat un video prin care aduce în atenția publică vocea copiilor privind pericolele bullying-ului și soluțiile pe care le văd copiii pentru a diminua fenomenul în școli.

În video, câțiva adolescenți, unii dintre ei martori la situații de bullying, alții fiind ei însiși supuși bullying-ului la un moment dat, vorbesc despre ce simte un copil în această situație, la cine trebuie să apeleze, cum ar putea opri o situație de bullying și ce ar trebui să facă părinții și școala pentru a proteja copiii de acest fenomen.

Un copil supus bullying-ului „se simte umilit, prost și neajutorat” este de părere Rada-Lia (11 ani), iar Xenia (11 ani) crede că acesta poate dezvolta anxietate și depresie.

În opinia copiilor participanți la vox, un copil supus bullying-ului nu trebuie să suporte situația și trebuie să ceară neapărat ajutor – fie de la profesori, de la psihologul școlar, de la părinți sau să apeleze la Telefonul Copilului: 116 – 111.

Totuși copiii sunt de părere că cel mai sigur ajutor îl pot oferi părinții.

„Am fost o victimă a bullying-ului, însă nu le-am spus atunci părinților, ceea ce m-a făcut să mă simt și mai rău. Acum, cu siguranță le-aș spune”, povestește Iuliana, o adolescentă de 15 ani.

Nichita, de 15 ani, s-a confruntat și el cu o situație de bullying. „Am vorbit cu părinții și chiar recomand, pentru că părinții mereu îți vor fi aproape și te vor susține”, spune acesta.

Pentru că, de cele mai multe ori, situațiile de bullying se întâmplă în afara vizorului adulților, iar copiii agresați nu au mereu curajul să ceară ajutor, un rol foarte important îl au martorii.

„Dacă sunt la școală, colegii ar putea discuta cu dirigintele, iar dacă se află în curte, pot vorbi cu adulții care sunt alături sau acasă, cu părinții”, recomandă Iuliana.

Avem tendința să-i marginalizăm și să avem o atitudine tranșantă, de blamare, în privința copiilor agresivi. De ce însă unii copii îi agresează pe alții? Rareș, de 14 ani, este de părere că aceștia „sunt nefericiți acasă, au nevoie de atenție și nu cunosc alte metode pentru a o obține”.

Copiii consideră că în școli este nevoie de un program anti-bullying și ore special dedicate acestui subiect.

„În școli să se explice ce este bullying-ul și de ce nu este ok”, sugerează Maria, 11 ani.

Matei-Sebastian, de 12 ani, crede că soluția ar fi ca în școală să existe „un psiholog bun și timp, ca orice copil să meargă la acel psiholog și să vorbească cu el”.

Potrivit raportului UNICEF „Bullyingul în rândul adolescenților din Republica Moldova” din 2019, 87% dintre elevii de gimnaziu și liceu sunt expuși, într-o formă sau alta, fenomenului de bullying, ca inițiatori ai bullying-ului asupra colegilor, copii agresați sau martori.

Studiile arată că, indiferent de rolul pe care îl au copiii în situațiile de bullying, efectele pot fi pe termen lung și, de multe ori, dezastruoase. Copiii implicați în situații de bullying pot suferi consecințe emoționale și de comportament grave. Aceștia pot fi mai predispuși spre depresie și anxietate, au un nivel scăzut al stimei față de sine, se simt singuratici și își pot pierde interesul pentru orice activitate, efecte ce se pot răsfrânge inclusiv în viața de adult. În cazuri extreme, copiii pot recurge la gesturi disperate, precum suicidul.

Terre des hommes Moldova desfăsoară campania de informare și sensibilizare în perioada noiembrie 2020 – mai 2021, ca parte a proiectului „Eforturi comune pentru a combate bullying-ul în Moldova”, implementat cu suportul UNICEF Moldova și în colaborare cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

FundațiaTdh este cea mai importantă organizație elvețiană de ajutorare a copiilor. Fondată în 1960, organizația participă anual la eforturile internaționale de a îmbunătăți calitatea vieții a milioane de copii din întreaga lume. Prin intermediul proiectelor sale, Terre des hommes ajută în fiecare an peste patru milioane de copii și membri ai familiilor lor în mai mult de patruzeci de țări. În Republica Moldova, Terre des hommes activează în Republica Moldova din 2004.

Noutăţile partenerilor

comentarii: