/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ „A fost o decizie previzibilă”. Cum comentează deputatul Vasile Năstase hotărârea CC și anunțul președintei Maia Sandu

missing
28 aprilie 2021, ora 21:45

Toată lumea aștepta ca să ajungem la un deznodământ legat de alegerile parlamentare, a fost o decizie previzibilă a Curții. Declarația aparține fostului deputat al Platformei Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase, și a fost făcută în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8. Potrivit lui, dizolvarea Parlamentului era necesară pentru ca în viitorul Legislativ să ajungă persoane integre. 

„Toată lumea aștepta ca să ajungem la un deznodământ legat de alegerile parlamentare. A fost o decizie previzibilă a Curții. A câștigat legea. Este o decizie a CCM care nu poate fi atacată. Noi considerăm că în situația creată, decât să ajungem la continuarea circului cu mai mulți actori mai mci sau mai mari, este mai bine să mergem în fața alegătorilor, oamenii să aleagă un nou Parlament, care va fi mai legitim și sper să fie mai profesionist. Eu nu-mi doresc ca în viitorul Parlament să fie o majoritate mecanică. Noi avem nevoie de oameni profesioniști integri care au demonstrat inclusiv pe parcursul acestor doi ani că știu să scrie legi să le promoveze”, a declarat Vasile Năstase în platoul TV8.

Totodată, liderul PSRM, Igor Dodon, susține că, atât socialiștii, cât și alte partide de stânga trebuie să fie gata să lupte la aceste alegeri. „Fără lupte și fără egoism de partid. Doar așa poate electoratul stâng în ansamblu să poată câștiga. Aceasta este singura modalitate prin care poporul moldovenesc poate câștiga aceste alegeri”, a scris Dodon pe canalul său de Telegram.

După ce Curtea Constituțională (CC) a anulat starea de urgență, iar Maia Sandu a anunțat că a semnat deja decretul de dizolvare a Parlamentului și a propus desfășurarea anticipatelor pe 11 iulie, și Andrian Candu, liderul Partidului Pro Moldova a venit cu o reacție în acest sens.

Liderul Pro Moldova speră că la fixarea datei alegerilor parlamentare anticipate, au fost luate în calcul toate aspectele privind desfășurarea scrutinului.

Și Partidul Democrat din Moldova (PDM) a luat act de decizia Înaltei Curți și de decretul semnat de șefa statului, Maia Sandu, privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare. Într-o notă informativă a PDM, liderul formațiunii, Pavel Filip, susține că partidul pe care îl conduce va merge în următorul scrutin pentru o promova și soluționa problemele strigente ale cetățenilor.

Totodată, și Platforma „Pentru Moldova” și Partidului „Șor” a luat act de decizia Înaltei Curți și de decretul semnat de șefa statului, Maia Sandu, privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare. Aceștia susțin că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) ar fi pus presiuni asupra Curții Constituționale (CC) prin protestele organizate la CC care au dus la luarea deciziei privind declararea neconstituționalității stării de urgență.

Amintim că, starea de urgență din Republica Moldova a fost anulată. Curtea Constituțională a declarat neconstituțională decizia Parlamentului privind introducerea stării de urgență din data de 1 aprilie până pe 30 mai curent. Hotărârea Curții Constituționale de astăzi, 28 aprilie, este irevocabilă.

Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretul privind dizolvarea Parlamentului. Despre aceasta a anunțat șefa statului în cadrul unui briefing de presă. Prin urmare, alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 11 iulie.

Mai jos puteți urmări declarațiile lui Vasile Năstase de la emisiunea Cutia Neagră de la TV8.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram