image
Sursa foto: jurnal.md

Creștinii ortodocși sărbătoresc Duminica Floriilor

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Duminica Floriilor. Sărbătoarea comemorează intrarea triumfală a lui Iisus în Ierusalim în zilele dinaintea patimilor.

Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină fără dată exactă, marcată întotdeauna în ultima duminică dinaintea Paștelui. În această zi se sfințesc prin rugăciune și stropire cu agheasmă ramuri înmugurite de salcie, ca simbol al biruinței vieții asupra morții. La finalul Liturghiei, ramurile de salcie și florile sunt sfințite de preoți prin rugăciune şi stropirea cu agheasmă, iar creștinii le duc acasă şi le pun la icoane, păstrându-le până la Floriile din anul următor.

În popor există credința că ramurile de salcie sfințite în Duminica Floriilor au menirea să-i ferească pe oameni de duhurile rele. Se mai obișnuiește ca ramurile sfințite să fie puse şi pe pomii fructiferi, pentru a fi rodnici, dar şi pe stupi, pentru binecuvântarea albinelor.

Există şi obiceiul ca de Florii părinții să-şi lovească simbolic copiii cu o crenguță de salcie sfințită, pentru ca aceștia să crească sănătoşi şi înţelepţi.

Potrivit credinței populare, cum va fi vremea de Florii, așa va fi și de Paște. De asemenea, creștinii care țin post au în Duminica Floriilor dezlegare la pește și vin. Se spune că preparatele au putere de vindecare asupra celor care le prepară și apoi le mănâncă.

De Florii sunt omagiați toți cei care au nume de floare sau sunt strâns legate de acestea: Viorica, Florin, Florentina, Lilia, Crina, Călin ș.a.

În seara de Florii încep slujbele deniilor, care vor continua în Săptămâna Patimilor. Deniile sunt slujbe de dimineața, care se țin seara. Preoții spun că deniile îi ajută pe oameni să treacă de la întunericul păcatului la lumina credinței. 

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: