Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

24 Apr. 2021 / 17:30

Pe timp de pandemie, cooperaţia de consum din Străşeni a creat noi locuri de muncă (VIDEO)

Anul pandemic 2020 a fost unul greu pentru marea majoritate a activităţilor economice din ţara noastră, dar au fost şi excepţii. Au reuşit să facă faţă noilor provocări managerii care s-au mobilizat în căutarea unor soluţii rapide pentru extinderea pieţei de desfacere a produselor autohtone. S-au orientat spre consumatorii din ţară, acolo unde nu există reţele de supermarketuri. Au creat noi locuri de muncă şi au asigurat cu produse de calitate sute de localităţi din ţară. Un exemplu elocvent în acest sens sunt entităţile cooperaţiei de consum, pentru care anul ce s-a scurs nu a însemnat pierderi, ci chiar o creştere esenţială a cifrei de afaceri, dar şi a impozitelor plătite la bugetul de stat, relatează Moldova 1.


Ana Răilean este vânzătoare la un magazin al cooperaţiei de consum. Munceşte de patru luni şi în fiecare zi face naveta de la Grebleşti la Străşeni. Asta însă nu o descurajează, pentru că e mulţumită de faptul că a putut să-şi găsească un loc de muncă stabil. Până a ajunge aici, familia sa, în care cresc doi copii, era nevoită să supravieţuiască cu doar 724 de lei, pensia soţului care este invalid de gradul întâi. Femeia spune că se straduieşte să fie o vânzătoare bună, pentru a nu-şi pierde locul de muncă.

Cumpărătorii se arată satisfăcuţi de calitatea produselor din magazinele cooperaţiei de consum.

Pe timp de pandemie, cooperaţia de consum de la Străşeni a deschis la pereferia oraşului două noi unităţi de comerţ şi a creat şapte locuri de muncă.

Bilanţul activităţii pentru 2020 a fost făcut de Uniunea Cooperativelor de Consum în cadrul unei şedinţe online cu toţi conducătorii din teritoriu. Preşedintele Uniunii Cooperativelor de Consum, Vasile Carauş, spune că în condiţiile unui an pandemic scopul primordial a fost păstrarea locurilor de muncă, dar şi protejarea sănătăţii oamenilor.

Pentru acest an, în planurile de dezvoltare primordial este de a continua instruirea cadrelor, care să activeze în condiţiile noi create, dar şi de a tehnologiza activităţile, practică preluată de la organismele cooperatiste internaţionale, la care Uniunea Cooperativelor de Consum din Moldova este membru cu drepturi depline.

În cadrul celor peste o sută de entităţi din ţară ale Uniunii Cooperativelor de Consum muncesc în prezent peste patru mii de angajaţi. Suma salariilor în anul ce s-a scurs a fost de circa 130 de milioane de lei. În acelaşi timp, entităţile cooperatiste din ţară au achitat contribuţii în bugetul statului de peste 120 de milioane de lei.   

Comentarii