image
Sursa foto: jurnal.md

„Noi nu suntem mulți și proști”; Coaliția PSRM-Șor a votat declarația privind „caracterul captiv al Curții Constituționale”

Majoritatea parlamentară PSRM-Șor a aprobat, cu 54 de voturi, o declarație privind „caracterul captiv al Curții Constituționale”. Și asta după ce magistrații constituționali au constatat că există temei pentru dizolvarea actualului Parlament.

Aprobarea declarației nu a trecut fără dezbateri în Parlament.

„N-am citit declarația, doar am auzit-o. E fantastică, e impecabilă, doar vin să o îmbunătățesc cu un singur cuvânt și să fie modificat - „caracterul captiv al PSRM”. Vă rog să fie pus la vot”, a propus deputatul Iurie Reniță.

„N-o să pun la vot, v-am închis microfonul”, i-a tăiat scurt speakerul Zinaida Greceanâi.

„Cum s-a realizat această captivitate sau cine deține în captivitatea CC?”, l-a întrebat Adrian Candu pe socialistul Vasile Bolea, care a prezentat proiectul. „Persoanele sunt indicate în proiect. Este vorba de judecătorii Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. Au neglijat jurisprudența CC”, a răspuns Bolea.

„Acum doi ani ați pornit-o cu stângul. Se calcă pe aceleași greble, se fac aceleași greșeli. Iar e un joc, iar voi întindeți timpul și probabil se negociază ziua alegerilor ”, a mai spus Candu.

Deputații Platformei DA au anunțat că părăsesc ședința Parlamentului. Mai devreme și PAS a făcut același gest.

„Istoria se repetă e două ori, una ca tragedia, alta ca o farsă. În iunie de 2019 eram la un pas de tragedie, iar organele de stat au lucrat la turații maxime la indicația lui Plahotniuc. Acum ce faceți voi e o farsă. E încă o declarație sterilă. În loc să ne concentrăm pe proiecte importante, nepopuliste. „Vojdiul” vostru continuă să negocieze data alegerilor anticipate. Terminați cu această farsă. Nu participăm la acest circ și părăsim sala”, a menționat liderul fracțiunii Platformei DA, Alexandru Slusari.

Liderul PD, Pavel Filip, a calificat declarația drept o mișcare copilărească în lupta dintre Maia Sandu și Igor Dodon.

„Se crează impresie că e un joc de-a mâța cu șoarecele care nu se mai termină. Alegerile prezidențiale demult s-au terminat, dar cei doi candidați tot fac mișcări”, a spus și liderul PD Pavel Filip.

„Este un atac împotriva Curții Constituționale. Sunt mișcări care nu vor aduce nimic bun pe scena politică”, a spus și deputatul Nicolae Ciubuc.

Deși au votat „pentru”, niciun deputat de la Partidul Șor sau platforma „Pentru Moldova nu a intervenit. La sfârșitul dezbaterilor a intervenit deputatul PSRM Vlad Bătrâncea.

„Suntem ostaticii unei singure persoane. În curând CC va decide cu privire la timpul de afară. Am îndeplinit toate cerințele, dar Curtea a avut o comandă politică. Parlamentul trebuie să ia atitudine. Suntem și azi gata de dialog, dar dialog egal, nu prin prisma mimării consultărilor și nu în condiții când cineva este mare și tare, dar noi suntem mulți și... știți bancul. Noi nu suntem mulți și proști, noi suntem oameni cu anumite capacități și reprezentăm diferite platforme politice. Doamnă Sandu, veniți să discutați cu noi, de ce vă este frică să veniți în Parlament? Eu, de exemplu, am un deja vu. Am avut un cetățean care proceda la fel, domnul Plahotniuc”, a spus Bătrâncea.

Precizăm că declarația votată astăzi de majoritatea parlamentară nu are nici un efect juridic întrucât judecătorii Curții Constituționale sunt inamovibili.

Amintim că, la 15 aprilie, Curtea Constituțională a decis că au fost întrunite condițiile care permit dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Astfel, șeful statului trebuie să semneze decretul de dizolvare și să anunțe data scrutinului anticipat. Totuși, Legislativul nu poate fi dizolvat pe perioada stării de urgență, instituită în Republica Moldova până la data de 30 mai.

Noutăţile partenerilor

comentarii: