image
Sursa foto: Jurnal.md

Vot FINAL: Toți consumatorii, indiferent de venituri, vor primi o compensație de 428 de lei pentru factura la curent

Proiectul de lege privind compensarea tarifelor la energia electrică, utilizată de consumatorii gospodăriilor casnice a fost votat în lectura a doua.

Acesta prevede acordarea compensațiilor tarifelor la energia electrică consumatorilor gospodăriilor casnice – persoanele fizice – care locuiesc pe teritoriul Republicii Moldova, pentru două luni – aprilie și mai, perioada acțiunii stării de urgență.

Suma compensată va constitui 428 de lei – câte 214 de lei pe lună. Totodată, Ministerul Finanțelor ar putea aloca tranșele necesare compensației în mărimi egale, pe conturile furnizorilor de energie electrică.

Anterior, deputați din opoziție au calificat proiectul propus de PSRM drept unul populist și unul care permite o risipă a banilor publici în condițiile în care compensația va ajunge nu doar la familiile cu venituri mici, dar la toate categoriile de populație, indiferent de venituri.

Și compania Premier Energy s-a declarat îngrijorată de această inițiativă. Furnizorul de energie electrică atrage atenția că această inițiativă nu a fost suficient consultată cu toate părțile implicate în proces și presupune riscuri de lipsă de fonduri în întregul sistem electroenergetic din cauza unei posibile întârzieri în achitarea plăților din partea guvernului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: