image
Sursa foto: Facebook/U.S. Embassy Moldova

Ambasadorul SUA: Eliminarea ilegală a Domnicăi Manole și numirea unui înlocuitor nelegitim - o încercare de a submina CC

Principalii parteneri externi ai Republicii Moldova critică dur atacul majorității parlamentare lansat astăzi în adresa Curții Constituționale. După șeful delegației UE la Chișinău, și ambsadorul SUA, Dereck Hogan, a reacționat.

„Ambasadorul Dereck Hogan s-a întâlnit astăzi cu Presedintele Maia Sandu pentru a discuta despre încercarea neconstituțională de astăzi de a submina Curtea Constituțională prin eliminarea ilegală a judecătorului Domnica Manole și numirea unui înlocuitor nelegitim. În plus, deși votul majorității Parlamentului pentru condamnarea Curții Constituționale nu este obligatoriu, această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei”, se arată într-un comunicat de presă al Ambasadei SUA.

„Instituțiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajului democratic și Moldova nu ar trebui să se întoarcă într-un climat de frică și intimidare”, se mai spune în mesaj.

Precizăm că majoritatea parlamentară PSRM-Șor a aprobat astăzi o declarație privind „caracterul captiv al Curții Constituționale”. Și asta după ce magistrații constituționali au constatat că există temei pentru dizolvarea actualului Parlament.

Ulterior, coaliția a mers mai departe și a demis-o pe Domnica Manole din funcția de judecător al CC, chiar dacă Parlamentul nu are aceste atribuții, apoi imediat au găsit și un înlocuitor. PSRM-Șor l-a numit pe Boris Lupașcu în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de șase ani.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, convoacă în această seară Consiliul Suprem de Securitate, iar subiectul ce urmează fi abordat în cadrul ședinței este riscul de subminare a ordinii constituționale în Republica Moldova.

Noutăţile partenerilor

comentarii: