image
Sursa foto: venice.coe.int

Comisia de la Veneția: „Dacă o decizie a Curții Constituționale nemulțumește pe cineva asta nu înseamnă că e abuz”

Reacțiile la nivel internațional la evenimentele care au avut loc astăzi la Chișinău nu contenesc. Președintele Comisiei de la Veneția a emis o declarație în care face un apel imperativ către Parlament să abroge deciziile votate de coaliția PSRM-Șor privind așa-zisa „demitere” a Domnicăi Manole și numirea unui alt judecător în locul ei.

„Sunt extrem de alarmat de situația actuală din Republica Moldova. Fac apel la toate instituțiile statului să exercite reținere, să intre într-un dialog și să descalifice această situație îngrijorătoare pentru a asigura funcționarea Constituției RM, ceea ce merită poporul moldovenesc mai ales atunci când se confruntă cu o criza economică și de sănătate. Declarația de astăzi a Parlamentului că nu recunoaște Avizul Curții Constituționale a RM din 15 aprilie 2021 și votul de neîncredere în trei judecători ai CC sunt foarte îngrijorătoare”, afirmă președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, într-o declarație emisă în această seară.

Înaltul oficial mai atenționează că „nesocotirea unei decizii a Curții Constituționale este echivalentă cu nesocotirea Constituției”.

„Parlamentul și puterea executivă trebuie să respecte rolul Curții Constituționale ca „gardian al Constituției”, chiar și atunci când sunt nemulțumiți de o decizie sau sunt de părere că Curtea a comis o greșeală. Nu există așa ceva ca „vot de neîncredere în judecătorii Curții Constituționale” în temeiul Constituției RM. După cum am avut deja ocazia să afirm în 2013, acest vot de neîncredere este în contradicție clară nu numai cu articolul 137 din Constituția Moldovei, ci și cu standardele europene privind justiția constituțională”, afirmă Gianni Buquicchio.

Președintele Comisiei de la Veneția mai spune că „o decizie a Curții Constituționale care nemulțumește puterile legislative sau executive nu înseamnă un abuz de putere sau o decizie arbitrară și nici votul în favoarea unei decizii nepopulare a Curții nu echivalează cu încălcarea jurământului depus de judecătorii constituționali”.

„Un astfel de jurământ nu este luat în beneficiul majorității politice a zilei, ci este un jurământ de a sprijini Constituția, indiferent dacă aceasta implică dezamăgirea unei astfel de majorități. În declarația sa de astăzi, Parlamentul a afirmat că „edificarea statului de drept este o prioritate absolută”, dar Parlamentul ar putea să nu ignore faptul că independența judiciară este un principiu fundamental al oricărei ordini juridice guvernate de statul de drept. ordinul nu poate fi invocat ca pretext pentru încălcarea Constituției. Parlamentul a declarat existența unei situații de criză constituțională și politică severă. Reiterez că acțiunile neconstituționale împotriva unei alte instituții de stat nu sunt favorabile soluționării niciunei crize. Cultura și maturitatea democratică necesită reținere instituțională, bună credință și respect reciproc între instituțiile statului”, mai declară Gianni Buquicchio.

În încheiere, oficialul face apel la Parlamentul Republicii Moldova să abroge declarația și deciziile neconstituționale și „să respecte deciziile trecute și viitoare ale Curții Constituționale chiar și atunci când nu e de acord cu acestea”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: