image
Sursa foto: dse.md

Agenția Mediului, după incendiul de la Calea Basarabiei: „Conținut sporit de dioxid de azot, fenol, aldehidă formică în aer”

Agenția Mediului a constatat un conținut sporit de dioxid de azot, fenol și aldehidă formică în aerului atmosferic, după incendiul izbucnit ieri la un depozit de pe strada Calea Basarabiei din Chișinău.

Colaboratorii Laboratorului de referință de mediu din cadrul Agenției Mediului au intervenit ieri pentru prelevarea probelor de aer în scopul stabilirii nivelului de poluare a aerului în zonă și pe arii mai extinse.

„La posturile staționare de observații din str. Tudor Vladimirescu și str. Fântânilor, cele mai apropiate de locul producerii incendiului, au fost prelevate mostre la fiecare oră, comparativ cu monitorizarea sistematică efectuată de 3 ori/24h (7:00, 13:00, 19:00). Urmare încercărilor de laborator, conform evaluării indicilor calității aerului atmosferic, nivelul poluării aerului în mun. Chișinău s-a constatat ca sporit privind conținutul de dioxid de azot, fenol și aldehidă formică.

Concentrația maximă momentană a depășit norma sanitară: privind conținutul de dioxid de azot de 1,2- 4,2 ori; fenol de 1,2- 2,2 ori; și aldehida formică de 1,1- 2,2 ori”, informează Agenția Mediului.

Conform prognozei calității aerului atmosferic, în intervalul 22-23 aprilie factorii meteorologici vor contribui la dispersarea poluanților din aer, cauza principală fiind frontul atmosferic, variația maselor de aer, ploile prognozate și vântul din sectorul de Vest.

„În situația creată chemăm la calm și, totodată, solicităm ca cetățenii să se abțină de la arderea resturilor vegetale, proces în care are loc formarea noxelor și acumularea lor în atmosferă, în stratul de aer de la suprafața solului și în sol”, îndeamnă Agenția.

Amintim că ieri dimineață, în jurul orei 7, un incendiu puternic a izbucnit ieri la un depozit de vopsea de pe Calea Basarabiei din Chișinău. Zeci de pompieri și echipaje au lucrat mai bine de 24 de ore pentru lichidarea flăcărilor. Din interiorul depozitului s-au scurs peste 40 litri de acetonă, iar mai multe recepiente cu lichide inflamabile au fost supuse exploziei mecanice în urma dezvoltării incendiului.

Noutăţile partenerilor

comentarii: