Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

22 Apr. 2021 / 15:00

Legea cu privire la comerţul interior a fost modificată

Parlamentul a adoptat un proiect de modificare a Legii cu privire la comerţul interior şi a Codului contravenţional al Republicii Moldova, elaborat în scopul susţinerii producătorilor agroalimentari autohtoni.

Actul normativ prevede plafonarea până la 10% din preţul de vânzare al furnizorului a mărimii reducerilor comerciale oferite de către acesta comerciantului pentru vânzarea produselor alimentare. Excepţie ar urma să constituie perioada acţiunilor de marketing şi publicitate. Concomitent, se propune a fi stabilit termenul-limită de 60 de zile per produs destinat desfăşurării acţiunilor de marketing şi publicitate, într-un an.

De asemenea, este specificată sancţionarea faptelor de încălcare de către comerciant şi furnizor a normelor ce ţin de plafonarea reducerilor comerciale. Amenda ar urma să constituie de la 50 (2.500 de lei) la 100 de unităţi convenţionale (5.000 de lei) în cazul persoanei fizice şi de la 200 (10.000 de lei) la 400 de unităţi convenţionale (20.000 de lei) – în cazul persoanei juridice.

Totodată, se propune completarea Legii cu privire la comerţul interior cu astfel de noţiuni ca „proces de producţie”, „reglementări în domeniul alimentar”, „siguranţa alimentelor”. Definirea noţiunilor respective va permite evitarea situaţiilor de confuzie sau interpretare multiplă la aplicarea legislaţiei, consideră autorul iniţiativei legislative, vicepreşedintele Parlamentului Alexandru Slusari.

În opinia deputatului, aprobarea proiectului va facilita accesul producătorilor locali, în special al celor mici, la reţeaua magazinelor din ţară, va spori consumul de alimente autohtone şi va creşte rentabilitatea afacerilor producătorilor autohtoni, va crea oportunităţi financiare noi pentru modernizarea tehnologiilor producătorilor sau procesatorilor locali.

Comentarii