image
Sursa foto: Jurnal.md

„Doar 30% din bugetari lucrează din oficiu”; Guvernul spune de ce a fost dublat termenul cererilor de acces la informație

Termenul de soluționare a cererilor de acces la informația de interes public a fost dublat de către CSE pe perioada stării de urgență din cauza reducerii numărului de personal care activează nemijlocit în birourile instituțiilor de stat, explică Guvernul.

Potrivit Direcţiei comunicare și protocol a Guvernului, doar 30% din bugetari lucrează în oficii cu prezența fizică. Restul funcționarilor publici își onorează obligațiunile de serviciu de la distanță, ceea ce înseamnă că nu au mereu la îndemână documentele necesare pentru a reacționa și răspunde petițiilor și solicitărilor de informații.

„Acest lucru însă nu înseamnă că toate informațiile solicitate vor fi oferite anume după expirarea termenului de 30 de zile de la înregistrarea cererii de acces la informație. În cazul în care documentele și informația care se cere va fi disponibilă mai devreme, aceasta va fi furnizată imediat instituțiilor media/persoanelor solicitante”, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Precizăm că organizațiile neguvernamentale de media și-au exprimat îngrijorare în legătură cu dublarea, de către Comisia pentru Situații Excepționale, a termenelor de soluționare a cererilor de acces la informația de interes public pe perioada stării de urgență.

În opinia ONG-urilor de media decizia este o măsură disproporționată și nejustificată, care poate duce la încurajarea propagării informațiilor neveridice și speculative, pe care însăși autoritățile statului trebuie să le combată.

Noutăţile partenerilor

comentarii: