image
Sursa foto: captură video // jurnal.md

Maia Sandu de la tribuna APCE: Vrem ca cetățenii noștri să se întoarcă și să trăiască în RM

Cu 30 de ani în urmă, Moldova a ales să-și construiască propria democrație. A adoptat o Constituție, a votat legi și am creat instituții inspirate din cele mai bune practici europene și internaționale. A făcut multe lucruri corect, însă prea multe dintre ele au rămas doar pe hârtie, a declarat Maia Sandu de la tribuna APCE.

Instituțiile statului sunt, de prea multe ori, incapabile să ofere servicii publice esențiale. Economia suferă din cauza de monopolurilor. Unii cetățeni pierd încrederea în ziua de mâine și aleg să plece din țară în căutarea unui viitor mai bun.

Vrem ca cetățenii noștri să aleagă să se întoarcă și să trăiască în Moldova - nu pentru că trebuie, ci pentru că vor.

Prima prioritate este să oprim corupția generalizată. Corupția frânează democrația, erodează sectorul public și întreprinderile de stat. Funcționarii publici nu sunt trași la răspundere pentru acțiunile lor. Iar cei care trebuie să oprească abuzurile - judecătorii, procurorii, funcționarii din instituțiile de drept - sunt de multe ori cei care comit infracțiunile. Drept urmare, vedem o neîncredere în continuă creștere dintre stat și societate”, a menționat președintele RM.

Maia Sandu a declarat că Republica Moldova se confruntă cu fluxuri financiare ilegale de aproape 1 miliard de dolari pe an din cauza corupției, contrabandei și spălării banilor, conform evaluărilor internaționale.

Este o sumă imensă pentru Moldova. Doar o parte din acești bani ar fi suficientă pentru a dubla salariile profesorilor sau pentru a repara majoritatea drumurilor din țară.

Moldovenii sunt oameni muncitori. Banii pe care cetățenii îi câștigă ar trebui să fie direcționați în beneficiul tuturor, nu pentru palatele funcționarilor corupți.

Alegerile parlamentare anticipate, care vor avea loc în curând în Moldova, vor deschide posibilitatea schimbării personajelor politice care conduc țara. Alegerile viitoare ne vor oferi o șansă unică de a urma o agendă de reforme serioase, de a păși din nou pe calea spre democrație și de a restabili încrederea dintre oameni și stat”, a mai spus Maia Sandu.

Discursul integral:

Noutăţile partenerilor

comentarii: