/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 801: Atacuri și în ajun de Paște! Alerta lui Zelenski, dat în căutare de Rusia: „Urmează o nouă etapă„

/VIDEO/ Campania „Bătrânii noștri”: Află povestea fostului profesor Ilarion Golban, care își petrece zilele în singurătate

missing
19 aprilie 2021, ora 21:10

Când spunem despre cineva că a fost director de școală în sat, involuntar te gândești la un om încă în puteri, la poarta căruia sătenii încetinesc pasul ca să-i dea binețe sau să-l întrebe de sănătate. Poate că și sunt astfel de cazuri, dar sigur nu este vorba despre primul erou al campaniei „Bătrânii noștri”. Ilarion Golban este un fost profesor de limbă română și director de școală în Mînîc, ajuns acum la vârsta de 82 de ani. Șters din amintirea celor doi fii, care au plecat în țări străine în căutarea unui rost în viață, și văduv de mai mulți ani, fostul pedagog, umil și cuminte, se hrănește doar cu amintiri. Nu sunt deloc puține, pentru că a avut o viață activă, educând sute de copii. Și pentru că un necaz nu vine niciodată singur, și bolile au dat peste el. Cea mai gravă l-a afectat într-atât încât medicii au fost nevoiți să-i amputeze picioarele.

Lângă acest geam, cu ochii ațintiți spre mica sursă de lumină, Ilarion Golban își petrece aproape toată ziua.

Ilarion GOLBAN, PENSIONAR: „Văd tot ce se petrece în afară”.

Rămas de ani buni fără picioare, din cauza unei boli, este prizonierul acestui scaun cu rotile, învechit, dar încă în stare să-i ofere o șansă de a se mișca.

Ilarion GOLBAN, PENSIONAR: „Nu mai vine nimeni, în afară de Lilia.”

Lilia este asistenta personală, serviciile căreia sunt achitate de către stat și singura care îi deschide ușa. Fără ea pensionarul nu ar putea face absolut nimic. Îi este ca o fiică din cele care au grijă de părinții săi. Deși are doi băieți, aceștia demult nu i-au pășit pragul. Au plecat în Rusia pentru a-și găsi un rost.

Ilarion GOLBAN, PENSIONAR: „Eu nu știu cum trăiesc acolo… Știu că în străinătate nu e prea bine.”

Singurătatea, drama pe care o trăiesc majoritatea bătrânilor noștri, este și pentru Ilarion Golban starea cu care a început să se obișnuiască, mai mult de nevoie. Când dorul de viața de odinioară devine chinuitor, scoate la lumină fotografiile care încă mai păstrează mireasma amintirilor.

A rămas văduv în urmă cu zece ani. După ce soția – sufletul său pereche – a decedat, se simte și a rămas al nimănui.

Împreună cu soția, a muncit peste 30 de ani la școală. El – profesor de limbă română, dar și director de școală, ea – învățătoare de clasele primare.

Ilarion GOLBAN, PENSIONAR: „Un lucru dintre cele mai frumoase, aș spune. Nu ține sistemul nervos. ”

Se întreține din pensia de 1860 de lei, pe care o dă mai mult pe medicamente. Cu anii, dorințele i s-au rărit într-atât încât nu mai știe dacă are la ce visa.

Ilarion GOLBAN, PENSIONAR: „Ce ar putea un om cu dizabilități să-și dorească după 80 de ani? O să-mi crească picioarele? Nu. O să lecuiască mâinile? Nu, pentru că mai departe va fi mai rău. Ce vă mai bucură astăzi?  Mă bucură când e timpul frumos afară și se creează o dispoziție mai bună”.

Dispoziția a devenit și mai bună pentru că, în timp ce discutam cu el, în ușă s-a ivit Lilia.

A venit să-i facă ceva de-ale gurii și să deretice prin casă.

„Eu până acum tot o întrebam pe Lilia dacă nu au venit cocostârcii. Știți,  cocostârcul a venit? Dacă au venit înseamnă că e bine înseamnă că ne apropiem de vremuri mai bune. ”

Când spune „vremuri bune” are în vedere că vine primăvara, iar acest lucru înseamnă că zilele devin mai lungi și mai calde și va sta mai mult pe afară.

„Mai am noroc că mușchii de la mână încă mai țin, periferiile degetelor nu. Boala de la picioare se duce și la mâni. La un moment te faci „Ванька-встанька” fără mâini și fără picioare.”

Atunci când Lilia nu este lângă el, ieșirea din casă este o grea provocare. Scările nu au rampă, așa că nu poate evita căderile.

Doritorii de a se implica și de a dona, o pot face pe platforma sprijina.md, Paypal , Facebook. 

Patreon.com/tv8moldova – toate donațiile noilor patroni ai tv8 din luna aprilie vor fi redirecționate către fondul campaniei „Bătrânii noștri”.

În cazul în care doriți să contribuiți cu donație fizică cum ar fi produse alimentare, produse de igienă și/sau haine, acestea pot fi aduse la Casa Presei (Chișinău, str. A. Pușkin 22, etajul 4, of. 400C). Pe parcursul acestei săptămâni, voluntarii echipei „Laolaltă” vă vor aștepta în fiecare seară, între orele 17:00 – 20:00. Persoană de contact: Steliana Rudco, telefon: 0782 71 414.

Pentru a evita escrocheriile sau strângerile ilegale de fonduri pentru eroii campaniei „Bătrânii noștri”, TV8 anunță că „LAOLALTA” este singura asociație abilitată să colecteze donațiile.

Vă mulțumim pentru generozitate!

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram