image
Sursa foto: jurnal.md

VOTAT de Parlament: 428 de lei pentru factura la curent tuturor indiferent de venit; „Va ajunge și la cei care trăiesc bine”

Consumatorii casnici vor primi o compensație de 428 de lei pentru cheltuielile la factura pentru energia electrică în perioada stării de urgență.

Un proiect de lege în acest sens, propus de PSRM, a fost aprobat astăzi în prima lectură de Parlament.

Suma compensată va constitui 428 de lei – câte 214 de lei pe lună. Ministerul Finanțelor va aloca tranșele necesare compensației în mărimi egale, pe conturile furnizorilor de energie electrică.

Deputați din opoziție au calificat proiectul drept unul populist și unul care permite o risipă a banilor publici în condițiile în care compensația va ajunge nu doar la familiile cu venituri mici, dar la toate categoriile de populație, indiferent de venituri.

„Înțeleg că această sală va fi cuprinsă de populism în următoarele săptămâni. Nu vă întreb de unde o să luați jumătate de miliard, dacă o să majorați datoria internă și o să puneți în pericol economia. Dacă mergeți cu acest proiect populist, de ce admiteți risipa de bani? De ce propuneți compensare pentru un grup de oameni care trăiesc bine și nu au nevoie de bani? Vrem ca șefii unor agenții cu salarii de milioane să nu moară de foame? De ce nu ați mers diferențiat și nu propuneți un mecanism pentru cei care au nevoie?”, a întrebat Alexandru Slusari.

„Avem practica acordării compensațiilor în 2020. Vom îngreuna procesul de ajungere a acestor bani la consumatori, va fi nevoie de tot felul de certificate. Ar fi o idee de a consolida societatea”, a explicat deputatul PSRM Petru Burduja, care a prezentat proiectul.

„De ce trebuie să compensăm cheltuielile de electricitate ale dvs.? De ce cetățenii trebuie să ne achite nouă cheltuielile la electricitate? Sunt multe alte instrumente de protecție socială a cetățenilor. Este importantă țintirea beneficiarilor. Bugetul nu e un sac fără fund. Acești bani puțini de care dispunem este necesar să-i direcționăm oamenilor care într-adevăr au nevoie de ei”, a comentat deputatul PAS Dan Perciun

„Noi credem că orice cetățean care a contribuit la buget are dreptul la o mică recompensă, ea este pur simbolică”, a spus Burduja.

„Populism e ceea ce promiți în campanie, iar în decurs de un an... de jumătate de an să nu vii cu nicio inițiativă”, a intervenit liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, precizând că se referă la președintele Maia Sandu. Acesta a invocat articolul de suspendare a dezbaterilor pe marginea acestui proiect.

Potrivit proiectului, alocațiile vor fi făcute în două tranșe, în prima parte a lunii mai, apoi în a doua parte a lunii iunie. Suma totală a alocațiilor care va fi expediată pe contul furnizorilor, iar ulterior pe contul consumatorilor, va fi de 532,9 milioane de lei.

Banii urmează să fie luați din bugetul de stat. Socialiștii propun să fie făcute economii la capitolul investiții capitale în instituțiile de stat.

Proiectul de lege urmează să fie votat și în lectura a doua.

Noutăţile partenerilor

comentarii: