image
Sursa foto: jurnal.md

Dodon, supărat pe declarațiile lui Ioniță: „Ați fost la mine acasă în beci la Sadova, v-a plăcut foarte tare vinul”

După ce zilele trecute socialistul Grigore Novac s-a arătat vădit nemulțumit de afirmațiile ambasadorul României la Chișinău Daniel Ioniță care a declarat într-o emisiune TV că „i-ar vaccina pe unii cetățeni ai R. Moldova contra moldovenismului primitiv”, cerându-i scuze publice, astăzi și Igor Dodon și-a manifestat obiecțiile. Ioniță a răspuns la acuzațiile lui Novac, menționând că declarațiile au fost scoase din context.

Grigore Novac scria zilele trecute că: „Poporul moldovenesc este unul blajin de fire și recunoscător celor care ne ajută. Noi suntem recunoscători României pentru ajutoarele care ni le oferă, inclusiv recentele vaccinuri anti-COVID-19 pe care le-a donat țării noastre. Republica Moldova și poporul moldovenesc cer respect, iar Daniel Ioniță ar trebui să vină cu scuzele de rigoare față de cele peste două milioane de cetățeni care se consideră moldoveni”.

Astăzi Igor Dodon în cadrul vlogului său săptămânal s-a arătat profund deranjat de declarațiile ambasadorului român la Chișinău, spunând că și despre români se poate de spus multe lucruri urâte.

Nici nu știu cum să comentez declarațiile domnului Ioniță, ambasador. El a fost aici la mine, iaca aici ședea sub portretul lui Ștefan cel Mare. Să ne numește pe noi băștinașii acestei țări ca purtători ai moldovenismului primitiv? Imaginați-vă că ambasadorul nostru în România își permitea să vorbească ceva, da sunt etichete pentru români n-o să le spun că nu pot să-mi permit, eu nu-s Ioniță, să mă cobor la nivelul acesta. Dar despre români se poate de spus multe lucruri urâte.

Da închipuiți-vă că ambasadorul nostru spunea așa ceva despre români, zbura în câteva ore, toți aveau să sară în cap, da la noi Maia Sandu tace, ea e româncă.

Domnule Ioniță ați fost la mine acasă în beci la Sadova, v-a plăcut foarte tare vinul făcut de un purtător al moldovenismului, nu primitiv, da cu rădăcini mai mari ca a dvs. Eu cred că ar fi corect să vă cereți scuze de la poporul moldovenesc. Dvs sunteți la noi oaspete în țară și dacă încă nu vă huiduiesc pe drumuri din cauza la asta, e din aceea că noi suntem oameni buni, primitori”, a declarat Igor Dodon.

Ambasadorul român a reacționat la acuzațiile socialistului Grigore Novac. Daniel Ioniță menționează că declarațiile sale au fost scoase din context și că acestea nu au legătură absolut deloc cu adevărul științific.

Majoritatea a mers după titlul de ziar, foarte puțini s-au uitat la emisiune și au văzut contextul în care m-am referit la acele chestiuni și aici sunt două aspecte. În primul rând, vă rog, încadrați în context declarația respectivă și menționați că m-am referit în glumă la toată chestiunea. În al doilea rând, prin „moldovenism primitiv” am în vedere moldovenismul susținut de către unii în R. Moldova doar din considerente de natură ideologică, care nu au legătură absolut deloc cu adevărul științific. Un exemplu în acest sens ar fi că sunt unii, care consideră că limba moldovenească este diferită de limba română. Respingem cu tărie toate aceste chestiuni și considerăm că, de fapt, aceasta este o expresie a unei moșteniri de natură istorică, care vine dintr-o perioadă sovietică. Nu trebuie să uităm că R. Moldova este în continuare un spațiu post-sovietic și astfel de cestiuni sunt prezente. Un alt exemplu de moldovenism primitiv, ar fi că sunt unii care consideră că etnogeneza poporului moldovenesc este diferită de etnogeneza poporului român, că moldovenii sunt un popor aparte de poporul român, neînțelegând că, de fapt, poporul român a fost constituit la scara istoriei, inclusiv prin încorporarea moldovenilor. Moldoveni care au existat și există pe cele două maluri ale Prutului. Tezele „moldovenismului primitiv” sunt convins că le veți putea găsi explicate de cercetătorii serioși în studii care au fost recunoscute, inclusiv, de academiile de științe serioase din lume”, a specificat Daniel Ioniță.

Declarația ambasadorul român la Chișinău Daniel Ioniță din cadrul emisiunii.

Misiunile diplomatice au prerogative și responsabilități stricte care au fost definite în convențiile internaționale, practic, nu suntem centru medical. Vaccinarea este un act medical, care trebuie să fie exercitat de personal calificat. Sunt tot felul de chestiuni asociate acestui proces de vaccinare, nu este o simplă injecție, treci printr-un interogatoriu medical, completezi o fișă, după ce te-ai vaccinat, medicii poartă răspunderea stării tale de sănătate, etc. Mi-aș dori să avem în ambasadă astfel de capacități. Dar să știți, dacă aș putea deschide centre de vaccinare în ambasade, nicidecum nu i-aș vaccina pe cetățenii moldoveni contra COVID-ului, i-aș vaccina poate contra moldovenismului primitiv sau contra sentimentelor, pe care le au, la un moment dat, contra României, care sunt moștenite din perioada sovietică”, a spus Daniel Ioniță în cadrul unei emisiuni de la PRO TV Chișinău.

Noutăţile partenerilor

comentarii: