Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Mazur Rodica

Ştiri / Economic

16 Apr. 2021 / 16:08

Reprezentanţii sectorului agroalimentar, în discuţie cu preşedinta Maia Sandu

Cele mai mari probleme din sectorul agroalimentar cauzate de pandemie şi seceta din anul 2020 au fost discutate astăzi, în format online, de preşedinta Maia Sandu cu reprezentanţii asociaţiilor patronale din domeniu.

„Seceta a adus un prejudiciu enorm, iar acţiunile incomplete şi lipsa de dialog din partea guvernării i-au lăsat pe agricultori singuri în faţa unei crize grave. Până vom avea un nou parlament responsabil, Guvernul trebuie să asigure un dialog eficient cu agricultorii şi fermierii pentru a găsi soluţii imediate de depăşire a problemelor”, a spus Maia Sandu.

Agricultorii din sectorul zootehnic şi panificaţie au menţionat importanţa asigurării cu materie primă a acestor sectoare, una dintre soluţiile propuse fiind eliberarea grâului din rezerva de stat cu titlu de împrumut pentru a ajuta aceste sectoare să depăşească criza”, a menţionat Maia Sandu.

În context, reprezentanţii sectorului agriculturii ecologice au pledat pentru reducerea dependenţei fermierilor de carburanţi, îngrăşăminte sau pesticide, promovarea conceptului de servicii ecosistemice, restabilirea sistemului naţional de producere a seminţelor etc.

Un alt subiect abordat a fost solicitarea majorării fondului de subvenţionare în agricultură. Sectorul agrar necesită subvenţii mai mari şi strategic alocate pentru a permite creşterea competitivităţii produselor noastre. A fost pus în discuţie şi subiectul irigării, extrem de important pentru rezilienţa la schimbările climatice.

În reacţie, şefa statului a rugat asociaţiile să se implice activ în procesul de elaborare a strategiei pentru irigare, care se află la Parlament.

„Am discutat despre necesitatea de a valorifica potenţialul de export al produselor noastre. Angajamentul meu rămâne acelaşi - voi promova produsele moldoveneşti şi voi negocia cote mai mari de export pe piaţa Uniunii Europene pentru mai multe tipuri de produse, în special agroalimentare. Totodată, am menţionat că am expediat cu câteva săptămâni în urmă o solicitare către Federaţia Rusă pentru a extinde aplicarea taxei zero pentru anumite produse agricole care merg spre piaţa rusească”, a menţionat preşedinta Maia Sandu.

La final, şefa statului a subliniat că va susţine agricultorii în vederea dezvoltării durabile a sectorului, în special prin aprofundarea discuţiilor cu partenerii de dezvoltare pentru a atrage investiţii de calitate în agricultură.

Comentarii