Ştiri

Sursa imaginii: imagine simbol

Postat de: Ilie Pîrvan

Ştiri / Economic

14 Apr. 2021 / 18:22

Agenţia Rezerve Materiale a primit undă verde pentru împrospătarea grâului din rezervele statului

Aproape 21.000 tone de grâu va fi eliberat din rezervele de stat cu scopul de a fi împrospătat. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Guvern. Astfel, grâul care provine din recolta anului 2017 va fi acordat agenţilor economici, care la rândul lor se vor angaja să-l restituie până la 1 octombrie. Între timp, vicepreşedintele Parlamentului Alexandru Slusari a îndemnat Guvernul să prelungească termenul de interdicţie a exportului de grâu din Republica Moldova, relatează Mesager.


„Este foarte important ca acest grâu care urmează a fi pus la dispoziţia agenţilor economici din rezerva de stat să fie orientat prioritar către producătorii de pâine, panificaţie, morărit şi cei din sectorul zootehnic”, a menţionat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Şeful Guvernului a venit şi cu un îndemn către producătorii autohtoni.

„Rugăminte mare: manifestaţi interes pentru contractarea cantităţii necesare domniilor voastre din stocul pus la dispoziţie pe piaţă de către Agenţia Rezerve Materiale”, i-a îndemnat Aureliu Ciocoi pe agenţii economici specializaţi în panificaţie, morărit şi zootehnie.

Iar ministrul interimar al Agriculturii, Ion Perju, a declarat că Republica Moldova dispune în prezent de o cantitate estimativă de aproximativ 70 de mii de tone de grâu, în afară de volumul stocat în rezerva de stat, iar astfel ţara este asigurată alimentar şi nu există temei de îngrijorare în rândul populaţiei.

În cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Parlamentului Alexandru Slusari a îndemnat Guvernul să prelungească termenul de interdicţie a exportului de grâu din Republica Moldova. Deputatul PPPDA susţine că nava unei companii de transport aşteaptă în apropierea portului Giurgiuleşti avizele ce ar permite exportul a 17.000 tone de grâu stocate anterior. În acest fel, spune Slusari, ţara ar putea rămâne fără grâu chiar în perioada sărbătorilor pascale.

„Am sesizat riscul că în următoarea perioadă, înainte de Paşti mai ales, la noi poate să apară deficit de grâu în ţară, dar cifre exacte aşa şi nu am văzut. Iată de la SIS am văzut, dar de la Ministerul Agriculturii doar vorbe că avem suficient”, a menţionat deputatul PPPDA Alexandru Slusari.

Anterior şi Preşedinţia a adresat un demers Guvernului prin care a solicitat să fie extinsă perioada de interdicţie a exportului de grâu din rezerva de stat până la 30 iunie.

 

 

Comentarii