image
Sursa foto: Rebecca Cole_British Ecological Society

Cafeaua ar putea ajuta la refacerea pădurilor tropicale

Când cafeaua este recoltată, pielița și pulpa sunt adesea aruncate. Costa Rica, care a tăiat o mare parte din pădurile sale tropicale în scop agricol, testează pulpa cafelei ca modalitate de a ajuta la reîmpădurirea țării. Un nou studiu constată că pulpa de cafea poate ajuta la reîmpădurirea terenurilor în doar doi ani.

Boabele de cafea nu cresc ca vița de vie sau ca fasolea. Boabele de cafea seamănă cu „cireșele”, au piele și pulpă în interiorul căreia se află boabele prețioase. Înainte să poată fi fermentate în apă, sunt trecute printr-o mașină care extrage boabele. Noile cercetări sugerează că pulpa care este de obicei aruncată ar putea ajuta la refacerea pădurilor tropicale.

Cercetătorii de la ETH-Zurich și Universitatea din Hawaii au descoperit că aceste deșeuri provenite din fabricarea cafelei sunt un agent fantastic de creștere. Ei l-au testat pe unele terenuri epuizate din punct de vedere agricol din Costa Rica.

„Rezultatele au fost dramatice”, relatează autorul principal al studiului, Rebecca Cole. „ Zona tratată cu un strat gros de pulpă de cafea s-a transformat într-o mică pădure în doar doi ani”.

Cercetătorii au livrat 30 de camioane pline cu pulpă de cafea pe un teren de 35 pe 40 de metri de pe Reserva Biológica Sabalito, în comitatul Coto Brus din Costa Rica. Terenul, care făcea parte dintr-o plantație de cafea, este în curs de reîmpădurire. Începând cu anul 1950, Costa Rica s-a confruntat cu defrișări rapide, urmate de cultivarea cafelei și de agricultură, care au dus la o pierdere de 25 % a acoperirii naturale a pădurilor până în 2014.

Pulpa de cafea ajută la refacerea pădurilor

Înainte de a răspândi pulpa de cafea într-un strat de jumătate de metru grosime, cercetătorii au măsurat nutrienții din sol. De asemenea,ei au catalogat speciile care trăiesc în apropiere și au luat în calcul dimensiunea tulpinilor lemnoase prezente. S-a înregistrat o acoperire a solului forestier, iar dronele au fost trimise în aer pentru a capta cantitatea de acoperire.

La sfârșitul celor doi ani, zona de control avea păduri care acopereau peste 20 % din suprafața sa. În schimb, 80% din terenul tratat cu pulpă de cafea, avea copaci de patru ori mai înalți decât cei din zona de control. Cercetatorii au analizat nutrienții din sol si au gasit niveluri semnificative de carbon, azot și fosfor, toate substanțe nutritive vitale.

Subprodusele agricole ar trebui folosite mai mult

Cercetătorii au descoperit că pulpa de cafea a eliminat ierburile de pășune invazive care inhibă reîmpădurirea. Îndepărtarea lor a facilitat reapariția speciilor de arbori ale căror semințe au fost plantate prin dispersarea vântului sau cu ajutorul animalelor, potrivit Big Think.

„Acest studiu sugerează că subprodusele agricole pot fi folosite pentru a accelera recuperarea pădurilor pe terenuri tropicale degradate. În situațiile în care prelucrarea acestor subproduse implică un cost pentru industriile agricole, utilizarea lor pentru restaurare în vederea îndeplinirii obiectivelor globale de reîmpădurire poate reprezenta un scenariu fericit,” relatează Rebecca Cole.

„Sunt necesare mai multe teste pentru a vedea dacă această strategie funcționează într-o gamă mai largă de condiții. Măsurătorile pe care le împărtășim sunt doar din primii doi ani. Monitorizarea pe termen lung ar arăta modul în care pulpa de cafea influențează solul și vegetația în timp. Testele suplimentare pot evalua dacă există efecte nedorite”, spune Cole.

Noutăţile partenerilor

comentarii: