image
Sursa foto: Jurnal.md

VIDEO: Agricultorii care au protestat în 2020, chemați să dea socoteală la Direcția generală urmărire penală a IGP

Mai mulți agricultori sunt citați la Direcția generală urmărire penală a Inspectoratului General de Poliție de pe str. Columna 130 din capitală. Oamenii au aflat că pe numele lor au fost deschise dosare penale, pe lângă altele, administrative, pentru faptul că au participat la protestele agricultorilor din decembrie 2020. Fermierii sunt revoltați că pe lângă datoriile enorme pe care le au după doi ani de secetă, pe lângă criza financiară, lipsa fertilizanților și a motorinei, statul în loc să-i susțină, îi amendează și în pragul lucrărilor de primăvară îi poartă pe la poliție.

Aflat sub ușa Inspectoratului, Dumitru Rotaru, un agricultor din satul Leușeni, Hâncești, spune că a participat la protestele agricultorilor organizate vara, la marginea Chișinăului, iar în decembrie a venit în centrul capitalei cu două tractoare. „Atunci mi-au aplicat o amendă de 800 de lei, pentru că în timpul protestului din decembrie aș fi încălcat regulile de circulație. Zilele acestea m-a contactat un polițist de la Inspectoratul de poliție Ialoveni, care mi-a cerut să vin, să explic de ce am mers cu tractorul la protestul agricultorilor care a avut loc în august 2020. Pe lângă aceasta, am mai primit o citație, în martie, să mă prezint deja la Direcția generală urmărire penală a IGP că figurez într-un proces penal deși nu am rănit pe nimeni și nu am deteriorat nimic. Aceste acțiuni ale poliției au scopul de a ne intimida, cineva se răzbună pentru faptul că am participat la acele proteste”, susține agricultorul.

„În loc să ieșim la muncă în câmp, suntem purtați pe drumuri”, a declarat un alt agricultor”.

„Iată cu ce s-au ales fermierii după protestele de anul trecut. Nu li s-a dat grâu ori alte beneficii, ci le-au deschis dosare penale. Cea mai mare crimă în țara este să fi fermier”, a comentat liderul partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, venit să-i susțină pe agricultori.

Am solicitat în legătură cu acest caz opinia șefului Direcției urmărire penală a Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Ciobănaș, ce dosare au fost deschise pe numele agricultorilor și de ce aceștia sunt citați abia după trei luni.

În urma protestelor din 16 decembrie 2020 au fost inițiate procese penale în cadrul cărora până la acest moment au fost efectuate acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. La această etapă continuă acțiunile de urmărire penală inclusiv prin audierea participanților la acțiunea de protest”, a fost răspunsul oferit prin intermediul serviciului de presă al IGP.

Noutăţile partenerilor

comentarii: