image
Sursa foto: Jurnal.md

PAS a contestat la CC decizia de instituire a stării de urgență

Partidul Acțiune și Solidaritate a sesizat Curtea Constituțională cu privirea la neconstituționalitatea instituirii stării de urgență votată de PSRM-Partidul Șor-Pentru Moldova. Anunțul a fost făcut de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

„Dincolo de faptul că această așa numită stare de urgență este un fake clasic – lucru recunoscut și de cei care au coordonat luarea acestei decizii – la adoptarea atât a hotărârii Parlamentului, cât și a Guvernului, au fost încălcate mai multe norme constituționale și legale. La declararea stării de urgență s-a încălcat procedura prescrisă de legea specială. Pe de o parte, Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgență având în vedere că este unul în exercițiu. Pe de altă parte, Parlamentul nu putea adopta o astfel de hotărâre, întrucât o propunere de declarare a stării de urgență nu putea veni de la deputați, ci exclusiv de la Guvern sau Președintele țării”, a menționat Sergiu Litvinenco

Potrivit deputatului, la declararea stării de urgență a fost încălcat principiul calității legii care derivă din art.23 al Legii Supreme. În actul adoptat de majoritatea PSRM-Șor nu există nicio claritate cu privire la măsurile care urmează a fi adoptate în timpul stării de urgență.

Totodată, contrar dispozițiilor art.54 din Constituție, actul prin care se declară starea de urgență lasă loc de interpretări și de acțiuni disproporționate, care pot conduce la restrângerea nejustificată a drepturilor omului sub pretextul regimului de urgență națională.

„Formulările vagi, utilizate la declararea stării de urgență, lasă loc de abuzuri din partea autorităților competente, care ar putea atenta la drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Pe parcurs s-ar putea să venim cu argumente suplimentare cu privire la acest abuz de drept la care a recurs majoritatea PSRM-Șor”, a mai menționat Sergiu Litvinenco..

Precizăm că și deputatul Octavian Țâcu a contestat la Curtea Constituțională hotărârea privind instituirea stării de urgență. Deputatul a declarat că deciziile luate în urma declarării stării de urgență nu confirmă necesitatea acestei măsuri.

Amintim că Parlamentul a declarat stare de urgență până la sfârșitul lunii mai. Proiectul de lege a fost susținut doar de majoritatea parlamentară PSRM-Șor-Pentru Moldova. Opoziția a criticat decizia, considerând-o drept una politică.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: