Linkuri accesibilitate

Statele Unite: Prima săptămână de proces în legătură cu moartea lui George Floyd


Flori în memoria lui George Floyd. Minneapolis, Minnesota, 14 august 2020
Flori în memoria lui George Floyd. Minneapolis, Minnesota, 14 august 2020

Miza mai largă a procesului este ceea ce se consideră a fi violența disproporționată folosită de poliție atunci cînd cei vizați sînt negrii americani.

La Minneapolis s-a derulat sub ochii nu doar ai juriului, ci și ai Americii și comunității internaționale prima săptămînă a procesului intentat polițistului Derek Chavin, în legătură cu moartea lui George Floyd, un negru american reținut în mai 2020, pentru că ar fi folosit ceea ce poliția credea că e o bancnotă de 20 de dolari falsă.

Miza cazului este dacă ceea ce Chavin a făcut – țintuindu-l la pămînt pe cel reținut cu genunchiul apăsat pe gîtul acestuia, timp de peste noua minute – a cauzat moartea și dacă practica folosită a fost regulamentară și legală sau constituie o crimă, deliberată sau din neglijență.

Miza mai largă a procesului este ceea ce se consideră a fi violența disproporționată, folosită de poliție atunci cînd cei vizați sînt negrii americani. Polițiști audiați au susținut, în fața juriului, că maniera în care Derek Chauvin a procedat nu era în condițiile respective, cînd Floyd era de-acum întins pe asfalt și nu rezista, necesara. „Cînd ții genunchiul pe gîtul unei persoane, asta poate ucide”, a spus locotenentul Richard Zimmerman, adăugînd că Floyd avea cătușe la mîini și era la pămînt și că, în condițiile date, nu prezenta un pericol pentru polițiști, care să justifice folosirea unui asemenea grad de brutalitate.

Aceste depoziții și altele, între care și ale femeii care a filmat incidentul și l-a făcut public au contribuit la ceea ce experții consideră a fi fost o săptămînă foarte bună pentru procurori. Darnella Frazier, cea care a făcut înregistrarea video, a spus că uneori stă trează noaptea „cerîndu-mi scuze și cerîndu-mi scuze lui George Floyd că nu am făcut mai mult, că nu am intervenit fizic să-i salvez viața”. Ea a continuat, făcîndu-se ecoul a numeroși negrii americani: „Cînd mă uit la George Floyd, mă uit la tatăl meu. Mă uit la frații și verii mei, la unchii mei, pentru că toți sînt negrii. Și mă gîndesc că ar fi putut să fie unul dintre ei”.

Procurorii au dorit să înlăture supoziția că Floyd a murit pentru că consumase droguri în exces, prin mărturia prietenei acestuia – Courteney Ross, care a explicat că atît ea, cît și Floyd erau dependenți de anumite substanțe, folosite inițial pentru a contracara dureri. Ross a adăugat că de nenumărate ori încercaseră să scape de dependență, aceasta mărturie fiind dorita de procurori pentru a prezenta persoana celui dispărut, dar și pentru a argumenta că Floyd nu putea muri dintr-un exces de droguri – așa cum apărarea ar putea să încerce să susțină - pentru ca organismul sau era obișnuit să reziste la dozele respective. Procurorii mizează si pe faptul ca membrii ai juriului, probabil, cunosc pe cineva care lupta cu dependente similare și înțeleg aceasta dramă, fiind o problemă acută în America.

Apoi procesul a trecut în revistă ce s-a întîmplat anterior, cînd Floyd a folosit bancnota care a creat suspiciuni într-un magazin. Christopher Martin, cel care l-a interpelat pe Floyd în legătură cu bancnota, a spus că nu i-a venit să creadă cînd poliția l-a brutalizat pe Floyd în fata magazinului si ca regreta ca colegul sau a sunat sa-i cheme.

Richard Zimmerman
Richard Zimmerman

Martori au combătut de asemenea o altă alegație a apărării că polițiștii ar fi fost speriați și derutați de reacția celor care priveau și-i îndemnau să oprească violența împotriva deținutului. Zimmerman, polițistul audiat a spus: „Cît timp mulțimea nu te atacă, nu-ți poate afecta acțiunile”.

Cîțiva martori din rîndurile personalului medical și de intervenție au spus ca polițiștii în cauză i-ar fi împiedicat să intervină eficace, Genevieve Hansen, declarînd: „Pur și simplu am asistat cum polițiștii nu i-au luat pulsul lui Floyd și nu au făcut nimic să-l salveze”. Derek Smith, unul dintre asistenții medicali care l-au transportat pe Floyd la spital a spus că acesta părea mort, cînd au ajuns la locul incidentului. Richard Zimmerman a spus că polițiștii ar fi avut obligația și pregătirea să-i acorde asistența medicală de urgență lui Floyd.

Apărarea argumentează că George Floyd ar fi avut un atac de cord și că asta a fost cauza decesului, în combinație cu exces de droguri. Autopsia a dat la iveală că decesul a fost cauzat de stop cardiopulmonar și sufocare și că Floyd avea anumite substanțe în sînge, la momentul decesului. Procesul se reia luni.

XS
SM
MD
LG