image
Sursa foto: jurnal.md

„Rețeta” vaccinului Moderna, postată pe internet de oamenii de știință

Oamenii de știință de la Stanford au păstrat picături de vaccin Covid-19 ce trebuiau aruncate la gunoi, au inversat procesul de creație a serului și au postat pe internet rețeta vaccinului produs de Moderna, scrie vice.com. Studiul experților a fost publicat pe GitHub și are patru pagini. În primele două pagini oamenii de știință explică lucrarea în sine, iar următoarele două prezintă întreaga secvență de ARN folosită în crearea vaccinul Moderna, transmite dcnews.ro.

„Vaccinurile pe bază ARN au devenit un instrument cheie pentru a merge mai departe în provocările ridicate atât în ​​pandemia actuală, cât și de numeroase alte provocări medicale și de sănătate publică", au spus oamenii de știință.

Potrivit oamenilor de știință de la Stanford, Andrew Fire și Massa Shoura, procesul lor nu a fost unul de inversare propriu-zisă a tehnologiei.

„Nu am făcut ingineria inversă a vaccinului. Am postat secvența a două molecule sintetice de ARN, care au devenit suficient de răspândite în mediul general al medicinei și biologiei umane în 2021. Pe măsură ce vaccinul a fost lansat, aceste secvențe au început să apară în multe studii. Cunoașterea acestor secvențe și capacitatea de a le diferenția de alte ARN-uri în analiza seturilor de date biomedicale viitoare este de mare utilitate.”, au declarat cei doi.

Autorii studiului au explicat că nimic din ceea ce au studiat nu provine din vaccinuri utilizabile și că au folosit doar mici porțiuni din vaccinul care a rămas în fiole după imunizare. Oamenii de știință susțin că FDA a aprobat decizia ca proiectul să fie împărtășit publicului larg.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: