Linkuri accesibilitate

Procesul „Floyd”: va avea un impact asupra relațiilor inter-rasiale din America?


New York: protest împotriva discriminării rasiale, provocat de uciderea lui George Floyd, New York, 1 iunie 2020.
New York: protest împotriva discriminării rasiale, provocat de uciderea lui George Floyd, New York, 1 iunie 2020.

La Minneapolis a început luni procesul legat de cazul „George Floyd ”, proces cu implicații majore atât pentru relațiile inter-rasiale din America, cât și pentru relațiile dintre poliție și comunitățile de culoare din Statele Unite,

Corespondență de la Washington
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:19 0:00
Link direct

La Minneapolis a început procesul polițistului Derek Chauvin, acuzat ca a cauzat, în mai anul trecut, moartea lui George Floyd după ce îl imobilizase pe acesta – în timpul unei arestări sub suspiciunea că ar fi folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari. Chauvin a ținut genunchiul pe gâtul deținutului timp de aproape nouă minute, deși acesta avea cătușe la mâini și era întins pe jos cu fața la pământ. Înregistrarea video a incidentului soldat cu moarte lui Floyd a declanșat proteste ample în America dar și în restul lumii, împotriva discriminării rasiale.

În timp ce era imobilizat de polițistul alb, George Floyd a spus în repetate rânduri că se sufocă, după câteva minute încetând să mai vorbească. Trei alți polițiști au asistat la arestare, unul dintre ei constatând că Floyd nu mai avea puls. Nici atunci Chauvin nu și-a ridicat genunchiul de pe gâtul deținutului. În urma manifestațiilor de protest, Consiliul Municipal din Minneapolis a decis să sisteze finanțarea politiei, ceea ce a devenit o temă de campanie la prezidențialele de anul trecut.

Procesul care a început luni, 29 martie, urmează altuia care a oferit familei lui Floyd o compensație de 27 de milioane de dolari, pentru cele întâmplate.

Acum însă polițistul este judecat penal, de către un juriu. „Nu Chauvin este judecat, ci responsabilitatea poliției este în tribunal” - a spus duminică seară reverendul Al Sharpton, un lider al mișcării pentru drepturi civile, care consideră că moartea lui Floyd este o urmare a rasismului sistemic care se există în sistem și în rândurile poliției. Sunt foarte rare cazurile care ajung în tribunal, când acuzați sunt polițiști și puțini dintre aceștia sunt condamnați.

Comunitatea negrilor americani susține – cu numeroase exemple concrete – că negrii americani sunt tratați diferit de poliție decât albii – cu mai multă suspiciune și brutalitate. Opinia publică urmărește cu mare atenție acest caz – în care pedeapsa maximă pentru Chauvin ar putea fi de până la 25 de ani inchisoare - pentru a vedea atât verdictul, cât și ceea ce ar putea să-i urmeze.

XS
SM
MD
LG