image
Sursa foto: gov.md

Autoritățile au suspendat licitația pentru achiziționarea celor 400 de mii de doze de vaccin anti-Covid

Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a suspendat licitația de procurare a celor 400 000 de doze de vaccin, pentru care Guvernul demisionar a alocat 70 de milioane de lei din fondul de rezervă.

Potrivit unei note informative emisă de Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate procedura a fost suspendată „pentru a permite autorităților contractante să răspundă la unele clarificări care au apărut pe paltforma SIA RSAP - MTender”.

docdoc
docdoc

Amintim că deși la 12 martie, Parlamentul a dat posibilitatea autorităților din domeniul sănătății să procure vaccinul direct de la producător, autoritățile din RM au decis să anunțe o licitație pentru procurarea vaccinului. Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a publicat la 18 martie, curent, un anunț de licitație privind procurarea celor 400 000 de doze de ser.

Punctul 17 al Anunțului de participare la achiziția de vaccin prevede că licitația va fi electronică, fapt care presupune că la licitație vor participa doar companii locale care dispun de semnătură electronică, adică intermediari.

Totodată, dacă vaccinul nu este autorizat condiționat în R. Moldova, ofertantul trebuie să prezinte dovada autorizării condiționate a vaccinului în țara de origine. Adică orice vaccin de pe piață este eligibil pentru a fi cumpărat de către Guvernul Republicii Moldova. 

Sursele Jurnal.md pun la îndoială că marile companii producătoare de vaccinuri, pentru care la momentul actual se dă o mare bătălie, vor avea timp să se documenteze și să se conformeze cerințelor stipulate în licitația anunțată de autoritățile RM. Or Parlamentul de aceea a și permis negocierea directă cu marii producători.

Totodată amintim că Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a transmis anterior prin poșta electronică marilor producători de vaccin, printre care AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Sputnik V, Covishield, notificarea privind lansarea procedurii de achiziții publice a celor 400 000 de doze de ser.

Atât doar că autoritățile din RM au oferit doar patru zile producătorilor de vaccin pentru a ne face o ofertă.

„Până pe 29 martie aceste companii trebuie să se familiarizeze cu legislația Republicii Moldova, să completeze formularele aferente, să ofere o garanție a ofertei în valoare de 0.5% din contract și să stabilească că pot asigura livrarea vaccinului în Republica Moldova în termen de 20 de zile de la semnarea contractului. Să sperăm că marii producării vor reuși în patru zile lucrătoare să facă toate aceste lucruri”, a menționat anterior deputatul PAS Dan Perciun, pe pagina sa de facebook.

La rândul său președintele Maia Sandu a atenționat, în cadrul unei emisiuni televizate, că licitația demarată de autorități conține elemente dubioase și țintește procurarea unui singur tip de vaccin - cel mai probabil „Sputnik V”.

Atât Maia Sandu, cât și Dan Perciun susțin că R. Moldova ar trebui să beneficieze de mai multe vaccinuri anti-COVID și la prețuri accesibile.

Amintim că criteriul de bază, conform căruia va fi determinat câștigătorul licitației,  va fi prețul cel mai scăzut al preparatului. Învingătorul licitației va semna un contract cu autoritățile Republicii Moldova valabil în perioada 12 aprilie 2021 – 30 iunie 2021.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: