image
Sursa foto: presedinte.md

Consultările la Președinție; PAS: Alegerile să aibă loc vara; Ce spun Platforma DA, PD și Pro Moldova; PSRM-„Șor” n-au venit

Președintele Maia Sandu a desfășurat, astăzi, o nouă rundă de consultări cu fracțiunile parlamentare. În timp ce PAS consideră că sunt întrunite toate circumstanțele pentru ca Parlamentul să fie dizolvat și să fie declanșate alegeri anticipate, celelalte fracțiuni au avut o altă opinie.

Deputații din majoritatea parlamentară, PSRM, Pentru Moldova și Partidul „Șor” nu au venit la consultări și au cerut acestea să fie amânate.

UPDATE 16:21 // Președinția a anunțat că va continua luni, 29 martie consultările cu grupurile și fracțiunile parlamentare care nu au venit astăzi. Astfel, luni la ora 13:00 sunt așteptați cei din Partidul „Șor”, iar la 13:30 - Partidul Socialiștilor.

UPDATE 15:56 // PAS consideră că circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului sunt întrunite.

„Nu am discutat termene. Alegerile anticipate trebuie să aibă loc conform termenilor legali, răspunsul va veni de la Curtea Constituțională”, a declarat liderul interimar al PAS, Igor Grosu, fost candidat desemnat la funcția de premier.

„Cert este că trebuie să aibă loc vara, asta o recomandă și medicii. Despre dată nu am discutat”, a precizat Igor Grosu.

Liderul interimar al PAS a făcut apel către forțele politice să se abțină de la „presiuni” asupra instituțiilor de stat.

UPDATE 15:34 // Din partea Platformei Demnitate și Adevăr la consultări cu președintele Maia Sandu a participat vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari.

Potrivit deputatului, consultările reprezintă o formalitate ca președintele să meargă la Curtea Constituțională pentru a cere dizolvarea Parlamentului.

„Aceste consultări sunt o mimare. Până la anticipate, criza va fi gestionată de Aureliu Ciocoi. Nu știm dacă vom avea bani pentru pensii și salarii până la alegeri, și cel mai important, nu știm cum va evolua situația pandemică. Am reiterat că foaia de parcurs propusă de Platforma DA este cea mai bună. Guvernul interimar în viziunea noastră nu este pregătit să gestioneze actuala criză”, a declarat Slusari.

„Matematica arată că doar atunci când o să avem coagularea acestor patru fracțiuni în jurul ideii foii de parcurs a unui guvern anticriză și aalegerilor anticipate pentru care pledează Platforma DA, doar atunci putem realiza această idee. Dorim ca foia de parcurs să fie semnată de reprezentanții celor patru fracțiuni. Guvernul anticriză va avea două priorități criza pandemică și cea social - economică. Socialiștii nu sunt cea mai bună variantă, dar decât Guvernul Ciocoi, aceasta e o soluție mai bună”, a mai spus deputatul.

UPDATE 15:21 // Liderul PD, Pavel Filip, a declarat că subiectul propus spre discuție a fost, în special, alegerile anticipate, dar a precizat că formațiunea pe care o conduce nu crede că este perioada cea mai potrivită pentru declanșarea acestora.

„Credem că în această perioadă pandemică nu este timp să vorbim de altceva decât cum ajutăm oamenii. I-am propus Maiei Sandu să înceteze lupta politică la care suntem martori și să abandoneze pe o perioadă de timp ideea anticipatelor și a dizolvării Parlamentului. Considerăm că este necesar să inițieze discutii pentru instalarea unui guvern care să gestoneze criza, nu un guvern al lui Dodon, nici al lui Șor, ci identificat prin compromis de către formațiunile parlamentare care timp de o lună o să vină cu proiectele necesare pentru deblocarea asistenței și rectificarea bugetului. Deja ulterior ne vom gândi cum să mergem la anticipate”, a spus liderul PD.

UPDATE 14:46 // Liderul „Pro Moldova”, Andrian Candu, a declarat după consultările cu președintele Maia Sandu, că noua rundă de discuții, în viziunea sa reprezintă o formalitate care îi va permite președintelui să ceară dizolvarea Parlamentului la Curtea Constituțională.

„Aceste discuții sunt un joc, prin care cineva urmărește să obțină mai multe mandate. Am expus argumentele noastre cu privire la situația social-politică din Republica Moldova. Noi considerăm că la momentul actual nu există argumente suficiente pentru a dizolva Parlamentul”, a declarat liderul „Pro Moldova”, după întâlnirea de la Președinție.

Noutăţile partenerilor

comentarii: