Linkuri accesibilitate

România: De ce ridică guvernul restricțiile de Paști și de 1 Mai?


Premierul Florin Cîțu a discutat joi cu liderii cultelor religioase din România despre modul în care vor fi oficiate slujbele de înviere. Soluția cea mai potrivită din punctul de vedere al participanților ar fi ca restricția de circulație să fie ridicată în noaptea de Paște. În această perioadă, în care au crescut destul de mult cazurile de infectări, românii nu au voie să circule după ora 10 noaptea.

Imediat după aceste discuții Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române a transmis un comunicat, care arată că „deschiderea tuturor oficialităților pentru buna și fireasca desfășurare a slujbei de Înviere indică faptul ca slujbele se vor putea desfășura normal, cu respectarea riguroasă a tuturor regulilor".

Înaintea acestei concluzii la care au ajuns oficialii guvernului român și reprezentanții cultelor autohtone, președintele Klaus Iohannis le-a cerut autorităților să găsească soluții în așa fel încât oamenii să poată merge la biesrică de Paște.

Dezbaterile pe tema sărbătoririi la Biserică a sărbătorilor de Paște au loc pe fondul unui nou record de îmbolnăviri: în ultimele 24 de ore au fost înregistrate peste 6650 de cazuri noi de coronavirus, 140 de decese și 1348 de bolnavi la terapie intensive. Paturile de terapie intensive sunt ocupate în proporție de aproape 100 %, iar în capitală s-au înregistrat mai multe zile la rând procente de peste 6 îmbolnăviri la mia de locuitori ceea ce, potrivit regulilor ar trebui să ducă la carantinarea Bucureștiului. Situații la fel de dramatice sunt în toate orașele mari din țară, dar șeful statul a lăsat să se înțeleagă că Paștele poate avea loc la Biserică peste tot, întrucât anul acesta sărbătorile sunt la mare distanță: catolicii, evanghelicii și reformații au Paștele pe 4 aprilie, în vreme ce ortodocșii îl sărbătoresc pe 2 mai.

Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis.

„Îmi doresc tare mult să gestionăm pandemia în aşa fel încât lumea să poată să meargă şi la biserică și să se întâlnească și cu familia” a declarat Klaus Iohannis.

În cazul Paștelui ortodox lucrurile sunt complicate și de tradiția lungă a sărbătoririi zilelor de 1 și 2 Mai cu grătare, pe malul mării și petreceri mari pe care mereu tinerii le pregătesc din timp.

Autoritățile încearcă să salveze și paștele și 1 Mai, dar deocamdată nu e prea clar cu ce riscuri. Sau dacă nu cumva, cei aflați la putere încearcă în acest fel să evite o formă de nesupunere, despre care deja a vorbit liderul social-democrat, Marcel Ciolacu spunând că în noaptea de Înviere merge la biserică „indiferent de situație”, deci indiferent de restricții, de legislația existentă la acel moment și indiferent de repercusiuni.

Declarația liderului PSD este, de fapt, o invitație la nerespectarea regulilor. Iar relaxarea pe care o pregătește guvernul pentru Paște este o formă de a preveni astfel de reacții.

XS
SM
MD
LG