image
Sursa foto: Cristina Mastac // Facebook

Din cauza sărăciei, condițiilor de trai, copiii se îmbolnăvesc de tuberculoză; Unii sunt aduși la spital făra nicio hăinuță

Secția pentru copii a Spitalului Clinic Ftiziopneumologie municipal, Chişinău dar și Centrul de reabilitare din Cornești, Ungheni sunt mereu pline cu micuți bolnavi de tuberculoză.

Astăzi este ziua Mondială de combatere a tuberculozei...

Pacienții - de la câteva luni la adolescenți - plapânzi, slăbuți, cuminți, maturi. Din cauza condițiilor precare de trai, copiii se recupereaza foarte greu, iar reveniți acasă (cei după care părinții se întorc), cad iarăși în cercul vicios al lipsurilor. Tratamentul e lung și anevoios”, menționează Cristina Mastac.

Cristina Mastac // FacebookCristina Mastac // Facebook

Femeia susține că unii micuți sunt aduși fără nici o hăinuță și nu sunt vizitați niciodată de părinți.

Cristina Mastac // FacebookCristina Mastac // Facebook

Sunt foarte binevenite produsele de igienă personală, șervețele umede, lenjerie, pijamale, ciorapi, ciupicei de spital, birotică.

Copiii care au rude infectate de tuberculoză care refuză să se trateze sunt izolați în Cornești, Ungheni. Și acolo necesitățile micuților sunt la fel”, scrie Cristina, femeia care organizează o campanie socială pentru ai ajuta pe acești copii.

Cristina Mastac // FacebookCristina Mastac // Facebook

Conform Biroului Național de Statistică în anul 2019, la 100 mii copii de 0-17 ani reveneau 19,4 cazuri noi de tuberculoză activă. Incidența prin tuberculoză, la 100 mii copii în vârstă de 0-14 ani a constituit 17,9 cazuri noi. Circa 47% din cazuri au fost înregistrate la copiii în vârstă de 5-14 ani și 50,9% în rîndul băieților. De asemenea, tuberculoza la copii a predominat în mediul rural, unde s-au înregistrat 57% din cazuri.

Cristina Mastac // FacebookCristina Mastac // Facebook

Noutăţile partenerilor

comentarii: