image
Sursa foto: Radu Marian // Facebook

Președintele raionului Râșcani, Vasile Secrieru, s-a ales cu un apartament din banii publici; Deputat: „Tupeu fără margini”

UPDATE // Vasile Secrieru neagă informațiile că și-ar fi procurat un apartament din bani publici. Președintele raionului Râșcani a expediat, pe adresa redacției, o decizie a Consiliului Raional Râșcani, potrivit căreia acesta beneficiază gratuit de o locuință de serviciu, pe perioada exercitării mandatului.

Aceeași decizie stabilește că locuința care este proprietate a Consiliului Raional Râșcani nu se expune privatizării.

râșcanirâșcani

Știrea inițială

Președintele raionului Râșcani, socialistul Vasile Secrieru și-a procurat un apartament din banii publici, susține deputatul PAS Radu Marian, „Tupeu fără margini”.

Acesta menționează că pe 10 decembrie 2020, Consiliul raional Râșcani a aprobat procurarea unui apartament în sumă de 265 mii de lei pentru „aparatul președintelui”.

Pe 17 decembrie 2020, conform unui document intern, s-ar fi alocat 268 mii de lei pentru reparația apartamentului dat.

Iar pe 13 ianuarie 2021, Consiliul Raional Râșcani decide acordarea în locațiune a unui apartament domnului Secrieru Vasile în calitate de „tânăr specialist”.

El a semnat contract cu sine însuși, citez: „Se împuternicește Președintele raionului să încheie contract de locațiune a spațiului locativ cu dl Secrieru Vasile”: https://consiliulriscani.md/index.php

Înainte de toate, este o decizie imorală. De ce trebuie un președinte de raion să-și ofere un apartament? De ce acest apartament nu a fost alocat unui medic, sau unui profesor, sau altui funcționar public care are nevoie disperată de susținere din partea statului?”, se întreabă deputatul.

Însă dincolo de aspectul imoral, Radu Marian menționează că există mari semne în ceea ce privește legalitatea acestei decizii.

Avem suspiciuni rezonabile că Secrieru nu a declarat conflictul de interese la ANI. Conform Legii nr. 133 privind declararea averii și intereselor personale, președintele raionului este obligat să notifice Autoritatea Națională de Integritate imediat, dar nu mai târziu de 3 zile de la data constatării, despre situație de conflict de interese.

El nu putea să-și acorde locuință de serviciu pentru că în lista funcțiilor și profesiilor ce oferă dreptul de a primi locuință de serviciu nu include și președintele raionului (Legea nr. 75 din 30.04.2015 prevede la art. 21, Hotărârea de Guvern nr. 914 din 25.07.2016 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de acordare a locuințelor de serviciu).

Avem bănuieli rezonabile că această faptă este o infracțiune de abuz în serviciu prevăzută de art. 327, Cod Penal, respectiv folosirea intenționată a situației de serviciu în interes personal”, punctează deputatul.

Radu Marian susține că a trimis sesizări la ANI, Procuratură și Cancelaria de Stat ca să se expună asupra legalității acestor acțiuni.

Radu Marian // FacebookRadu Marian // Facebook
Radu Marian // FacebookRadu Marian // Facebook

Noutăţile partenerilor

comentarii: