image
Sursa foto: jurnal.md

Lista deținătorilor de pașapoarte diplomatice pe viață; Unii le-ar fi obținut pe criterii politice // DOC

Membri de partid, unii implicați în scandaluri de trafic cu anabolizante, alții nu au studii în domeniu, însă sunt deținători de pașapoarte diplomatice pe viață. Jurnal.md a intrat în posesia unei liste a persoanelor publice din Republica Moldova care ar fi obținut acte diplomatice valabile pentru tot restul vieții pe criterii politice, chiar dacă mulți dintre ei nu dețin nicio funcție diplomatică de mai mult timp.

Printre aceștia se numără și fostul Ambasador al Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguță, care în decembrie 2020 a fost rechemat din funcție, după scandalul anabolizantelor „diplomatice”. La fel, de pașaport diplomatic pe viață se folosește și fostul președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, dar și fostul ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al RM (2004), Andrei Stratan. Sursa noastră a obținut lista persoanelor care dețin pașapoarte diplomatice de la MAEIE în martie 2021.

jurnal.mdjurnal.md
jurnal.mdjurnal.md

Conform legii nr.273-XIII din 09.11.1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, art 3 - Paşaportul diplomatic este actul de identitate eliberat de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene persoanelor care deţin exclusiv cetăţenia Republicii Moldova pentru ieşire şi intrare în Republica Moldova în vederea îndeplinirii unor misiuni diplomatice şi consulare sau altor funcţii oficiale peste hotare în interesul statului sau, în cazurile strict prevăzute de legislaţie, în vederea însoţirii unor categorii de persoane care au dreptul la paşaport diplomatic de către alte persoane stipulate în prezenta lege , precum şi pentru utilizare în calitate de act de identificare pe teritoriul Republicii Moldova sau pe teritoriul altor state în virtutea postului deţinut sau specificului funcţiilor pe care le exercită

Litera (z) a aceluiași articol ne arată că cetăţenilor Republicii Moldova care au rangul diplomatic de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al Republicii Moldova, precum şi soţiilor/soţilor acestora.

Legea ne spune că paşapoartele diplomatice şi cele de serviciu vor fi utilizate strict, conform destinaţiei, în vederea realizării scopurilor pentru care acestea au fost eliberate. (2) Dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic ori a celui de serviciu apare din momentul numirii sau alegerii persoanei în funcţia prevăzută la art.31 sau art.32, sau din momentul în care persoana cade sub incidenţa art.31 sau art.32.

Dreptul de deţinere a paşaportului diplomatic sau a celui de serviciu încetează în momentul încheierii mandatului funcţiei prevăzute la art.31 sau art.32 ori în momentul în care persoana nu mai cade sub incidenţa art.31 sau art.32.

Multe din persoanele menționate în listă la moment nu dețin nicio funcție în cadrul MAEIE, dar atât ei cât și soțiile acestora beneficiază de pașapoarte diplomatice pe viață. Confrom surselor noastre aceștia au obținut documentele prin devidende politice.

jurnal.mdjurnal.md

Neguță Andrei, membrul PCRM, ulterior PSRM, amabasadorul implicat în scandalul cu anabolizantele

Politician, politolog și diplomat moldovean, deputat în Parlamentul Republicii Moldova începând din decembrie 2014 pe listele PSRM și anterior în anii 2001-2002 pe listele PCRM.

Andrei Neguță a fost ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă din 29 mai 2009 până la 25 aprilie 2012 și ambasador al Republicii Moldova în Franța și prin cumul în Spania și Portugalia (2003 - 2006). În perioada 23 - 27 aprilie 2001, a fost membru în delegația Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

În septembrie 2010, în timp ce era în funcția de ambasador al Moldovei în Federația Rusă, președintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a propus rechemarea lui Neguța, pe motiv că ar fi loial intereselor Partidul Comuniștilor și nu intereselor statului.

Neguță a fost retras din funcția de ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă în aprilie 2012, după ce a declarat într-un interviu pentru ITAR-TASS că retragerea înainte de termen a militarilor ruși din regiunea transnistreană ar pune în pericol atât Republica Moldova, cât și întreaga regiune. După rechemarea sa din funcția de ambasador, el a fost numit consilier la Mitropolia Moldovei, în cadrul departamentului mitropolitan relații externe, fiind abilitat să colaboreze cu corpul diplomatic acreditat în Rusia și țările din Comunitatea Statelor Independente. Atunci, Mitropolitul Moldovei, Vladimir, i-a acordat lui Neguță ordinul „Cuviosul Paisie Velicikovski”, pentru „eforturile depuse în calitatea sa de diplomat, dar și pentru susținerea diverselor activități ale Bisericii”.

În decembrie 2020 Ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Andrei Neguță, a fost rechemat din funcție, după scandalul anabolizantelor „diplomatice”.

Amintim că pe 5 decembrie 2020, ofițerii Serviciului Vamal, în comun cu angajații Serviciului de Informații și Securitate, au contracarat o tentativă de trafic ilicit cu anabolizante, circa 360 de kg de anabolizante, care ar valora circa 100.000 de euro. Autoturismul aparținea Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă.

jurnal.mdjurnal.md

Comunist, socialist și fost președinte al Curții Constituționale, Vladimir Țurcan

Vladimir Țurcan și soția acestuia, Lilia Țurcan, dețin pașapoarte diplomatice pe viață.

Țurcan a deținut funcția de Ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Republicii Moldova în perioada 21 decembrie 1999 - 19 aprilie 2001. Ulterior, el a fost ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova pe listele Partidului Comuniștilor, exercitând funcția între 2001 – 2002 și Legislatura 2005-2010. Între lunile mai 2009 – august 2009 a îndeplinit funcția de prim-vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova.

La data de 21 martie 2002, ex-ministrul de Interne, Vladimir Țurcan, a fost numit în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova in Federația Rusă, cu reședința la Moscova. Cabinetul de Miniștri l-a numit, prin cumul de mandate, și în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Republica Kazahstan (5 martie 2003) și în Turkmenistan (16 aprilie 2003). El a cumulat astfel reprezentarea diplomatică în Rusia, Kazahstan, Armenia și Turkmenistan. A deținut aceste funcții diplomatice până în martie 2005.

În urma alegerilor parlamentare din anul 2005, a fost ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele Partidului Comuniștilor.

Din 2006 este membru al Partidului „Moldova Unită – Единая Молдова” (PMUEM). Este și președintele partidului. La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, Vladimir Țurcanu s-a regăsit pe locul nouă în lista candidaților PSRM și a devenit deputat în fracțiunea PSRM.

În august 2019 Vladimir Țurcan este noul președinte al Curții Constituționale. Pe 23 aprilie 2020, Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al CC.

ipn.mdipn.md

Andrei Stratan diplomat și general din Republica Moldova, fost ministru al afacerilor externe și viceprim-ministru al Guvernului Republicii Moldova

În februarie 2004, Andrei Stratan a fost numit în funcția de Ministru al Afacerilor Externe și integrării europene al Republicii Moldova, cumulând (din 21 decembrie 2004) și sarcina de Viceprim-ministru. La data de 19 aprilie 2005, funcția sa a primit denumirea de Viceprim-ministru, ministru al afacerilor externe și integrării europene.

În aprilie 2007, cu prilejul unei vizite efectuate la Moscova, Andrei Stratan a exprimat prioritățile politicii externe ale Republicii Moldova:

• Moldova nu intenționează să adere la NATO, drept garanție a menținerii status-quo-ului actual servește principiul neutralității, consfințit în Constituția Moldovei.

• În problema transnistreană, Rusia este unul dintre factorii principali în soluționarea conflictului. „Dacă ea va reuși să soluționeze în scurt timp acest conflict, și noi suntem convinși de acest fapt, atunci Rusia va obține un mare câștig politic. Astfel, Moscova își va demonstra capacitatea de a juca un rol-cheie în rezolvarea coflictelor înghețate în spațiul post-sovietic și va servi drept un exemplu pozitiv și în alte cazuri”.

• Republica Moldova dorește să-și dezvolte relațiile de parteneriat cu Rusia.

Andrei Stratan și-a păstrat funcția de ministru și în guvern format de Zinaida Greceanâi la data de 31 martie 2008.

qatar.mfa.gov.mdqatar.mfa.gov.md

Victor Țvircun, politician care a îndeplinit funcția de ministru al educației, tineretului și sportului în cabinetul condus de Vasile Tarlev

În anul 1993 este transferat în Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, îndeplinind funcțiile de șef adjunct al Direcției Europa și America de Nord (1993-1995), consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Turcia (1995-1998) și apoi consilier și însărcinat cu afaceri al Ambasadei Republicii Moldova în Republica Ungară (1999-2001). În anul 2001 a fost numit în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Turcia, și prin cumul Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar în Qatar, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Regatul Arabiei Saudite, Sultanatul Oman, Republica Arabă Egipt și Liban.

În baza votului de încredere acordat de Parlament, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, la 19 aprilie 2005, Victor Țvircun a fost numit în funcția de ministru al educației, tineretului și sportului. A fost eliberat din funcția de ministru la data de 31 martie 2008, odată cu formarea unui nou guvern condus de Zinaida Greceanâi.

Din decembrie 2019, este ambasador al Republicii Moldova în Qatar.

ipn.mdipn.md

Nicolae Țîu funcționar comunist de înalt rang în anii 1980

A fost primul Ministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova din 6 iunie 1990 până la 28 octombrie 1993. Între august 1990 și până la obținerea independenței a fost ministru de externe a RSS Moldova, iar apoi a Ministru de Externe al Republicii Moldova în două guverne: 28 mai 1991 – 1 iulie 1992 și 1 iulie 1992 – 28 octombrie 1993.

Ulterior a exercitat funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic între anii 1993-1998.

Din anul 2002, activează ca profesor universitar la catedra Economie și Relații Economice Internaționale, Universitatea Liberă Internațională din Moldova.

forum.mdforum.md

Vasilii Șova

În anul 1994 este încadrat în Ministerul Afacerilor Externe, unde îndeplinește pe rând funcțiile de șef de secție, șef adjunct a Direcției CSI (1994-1995), viceministru al afacerilor externe (1995-1998) și Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Populară Chineză (1998-2002).

La data de 12 decembrie 2002, prin Decretul Președintelui Republicii Moldova, Vasilii Șova este numit în funcția de ministru al reintegrării al Republicii Moldova. La alegerile din 29 iulie 2009 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova, fiind apoi re-ales la alegerile anticipate din 28 noiembrie 2010.

Pe 12 aprilie 2013 a fost ales în funcția de președinte al Comisiei parlamentare pentru drepturile omului și relații interetnice, în locul lui Vadim Mișin.

La alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova a candidat din nou la funcția de deputat, de pe locul 39 din lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova și nu a reușit să acceadă în parlament.

alocapitala.mdalocapitala.md

Mihail Căpățână - Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Mihai Căpăţînă, şi-a depus demisia pe 19 martie 2015 nu mai activează la minister. Conform CV-ului, acesta nu deține studii diplomatice. Din 2019 acesta deține funcția de Consul General la Frankfurt.

Nicolae Cernomaz pe 28 ianuarie 1999 a fost numit în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Ungară și reprezentant al Republicii Moldova în Comisia Dunării (prin cumul), cu reședința la Budapesta, fiind revocat din funcția de ministru de stat. După două luni și jumătate, la 15 aprilie 1999, a fost desemnat și în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Croația. Ca o recunoaștere a muncii îndelungate în organele administrației publice și participare activă la viața socială a țării, la 14 decembrie 1999, i s-a conferit Ordinul Gloria Muncii.

În perioada 22 noiembrie 2000 - 27 iulie 2001, Nicolae Cernomaz a îndeplinit funcția de ministru al afacerilor externe. A fost demis de către președintele Vladimir Voronin la numai trei luni de la reconfirmarea sa ca membru al Guvernului Vasile Tarlev, redevenind om de afaceri. La 30 martie 2001, a primit rangul diplomatic de ambasador extraordinar și plenipotențiar.

După mai bine de un an și jumătate, la 26 martie 2003, a fost numit Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Ucraina și prin cumul și în Republica Azerbaidjan și Georgia. La 25 ianuarie 2005, a fost rechemat din funcție, dar nu a mai revenit la Chișinău, preferând să–și continue activitățile de afaceri în Ucraina.

ipn.mdipn.md

Ciobu Emilian - pedagog, lector universitar, Universitatea de Stat din Moldova, preşedintele Partidului „Patria”.

Pat COX EP President, Nicolae DUDAUPat COX EP President, Nicolae DUDAU

Nicolae Dudău

Între anii 1993-1994, este Ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă, iar apoi în perioada 1994-1997 deține funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Uzbekistan, precum și în Tadjikistan și Kirghizstan, prin cumul.

Nicolae Dudău este numit în anul 1997 în funcția de Prim-viceministru al Afacerilor Externe al Republicii Moldova. Este trimis din nou la 29 septembrie 1998 ca Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Belarus, precum și în Letonia, Estonia și Lituania, prin cumul.

La data de 3 septembrie 2001, prin Decretul nr. 227-III al Președintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, Nicolae Dudău este numit în funcția de Ministru al Afacerilor Externe în primul guvern al lui Vasile Tarlev. La 12 iunie 2002, i se acordă rangul diplomatic de ambasador. Este revocat din funcția de ministru al afacerilor externe la 4 februarie 2004.

La 9 februarie 2004, Nicolae Dudău este numit în funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Republica Italiană.

În 2007 Preşedintele Vladimir Voronin, a semnat decretul cu privire la rechemarea lui Nicolae Dudău din funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Republica Italiană.

Grigore Eremei

Din august 1991, a lucrat pe postul de consilier al directorului general al „Meson”. Grigore Eremei a îndeplinit apoi funcții diplomatice: ambasador al Republicii Moldova în Belarus (15 septembrie 1993 - 17 iunie 1994) și apoi ambasador al Republicii Moldova în România, Grecia și Cipru (17 iunie 1994 - 25 mai 1998).

În anul 1998 a fost ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova, pe listele Blocului pentru o Moldovă Democratică și Prosperă, partid format în februarie 1998, la inițiativa membrilor blocului „Pro Lucinschi” creat de Eugen Gladun. A îndeplinit această demnitate în legislatura 1998-2001.

În prezent Grigore Eremei este un pensionar. Pe durata președinției lui Vladimir Voronin s-a manifestat ca un critic al acestuia. A fost decorat cu Ordinul „Insigna de Onoare”.

eng.belta.byeng.belta.by

Hioară Gheorghe

A fost membru al Parlamentului Moldovei și ambasador în Bulgaria (1998-2003). Hioară a fost numit în funcția de ambasador al Moldovei în Belarus în iulie 2010 și câteva luni mai târziu, a fost numit Reprezentant permanent al Moldovei în organele statutare ale CSI. El a fost rechemat pe 24 martie 2017.

Mihail Manoli economist din Republica Moldova, care a îndeplinit funcția de ministru al finanțelor (21 decembrie 1999 - 26 februarie 2002). Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, Canada și Mexic - 2002 – 2006.

Surse de informare: site-urile legis.md și wikipedia.org.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: