image
Sursa foto: UNICEF Moldova

Republica Moldova a recepționat cele 24.570 de doze de vaccin Pfizer

Republica Moldova a recepționat astăzi 24.570 de doze de vaccin Pfizer împotriva COVID-19, livrate prin intermediul platformei COVAX, un parteneriat dintre CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Aceasta este deja a doua livrare COVAX în Republica Moldova. Dozele de vaccin au fost depozitate la Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

„Campania de vaccinare din Republica Moldova este în curs de desfășurare, iar lotul de vaccinuri livrat astăzi în cadrul platformei COVAX ne va permite să vaccinăm alte categorii de populație incluse în prima etapă de imunizare. Mulțumim partenerilor de dezvoltare care au contribuit la accelerarea procesului de livrare a vaccinurilor în țară", a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Denis Cernelea.

De la începutul pandemiei, ONU Moldova a oferit sprijin imediat țării, oferind asistență în trei domenii principale: pregătirea sistemului de sănătate, asistență tehnică și consolidarea capacităților și de informare și comunicare la subiectul COVID-19.

„Această livrare a vaccinurilor Pfizer-BioNTech prin Inițiativa COVAX către Republica Moldova este prima de acest fel pentru acest vaccin în Regiunea Europeană a OMS. Suntem foarte recunoscători că prima distribuție a acestui vaccin a sosit în țară. Bazându-ne pe principiile de corectitudine, transparență și echitate care au ghidat procesul de alocare a vaccinurilor, suntem încrezători că acest nou lot de vaccinuri va avea un impact maxim asupra sănătății publice, permițând în continuare țării să își protejeze lucrătorii din domeniul sănătate și pe alții cu risc sporit”, a declarat dr. Igor Pokanevych, reprezentantul OMS în Republica Moldova.

OMS conduce acțiunile de sprijin în pregătirea țării pentru a primi și administra vaccinuri, iar UNICEF își valorifică experiența ca cel mai mare cumpărător unic de vaccinuri din lume și lucrează cu producătorii și partenerii la achiziționarea dozelor de vaccin împotriva COVID-19, precum și la transportul de marfă, logistica și depozitare.

Vaccinul BioNTech-Pfizer necesită păstrare la -70 grade Celsius. Furnizorii de servicii medicale vor trebui să-l depoziteze în congelatoare specializate. Chiar și înainte de pandemia COVID-19, cu sprijinul Gavi, UNICEF a modernizat echipamentele existente a lanțului frig pentru a se asigura că vaccinurile rămân sigure și eficiente pe tot parcursul călătoriei lor”, a declarat Maha Damaj, Reprezentantă de Țară UNICEF în Moldova.

În cadrul suportului oferit de COVAX, Moldova va primi, de asemenea, sprijin suplimentar în valoare de aproximativ 90.000 de dolari pentru achiziționarea frigiderelor.

„COVAX reprezintă o expresie a solidarității și a cooperării multilaterale. Aș dori să mulțumesc Guvernului Moldovei și tuturor partenerilor COVAX pentru punerea la dispoziție a acestor vaccinuri. Suntem cu toții mult mai puternici împreună”, consideră Simon Springett, coordonatorul rezident al ONU în Moldova.

Amintim că România a livrat prima donație a vaccinului AstraZeneca COVID-19 către Moldova pe 27 februarie, permițând Moldovei să înceapă vaccinarea lucrătorilor medicali din prima linie pe 2 martie. Moldova este prima țară din Europa care a primit 14.400 de doze de vaccin împotriva Covid-19 de la Facilitatea COVAX pe 4 martie. Până acum, peste 16 mii de lucrători medicali au fost vaccinați.

De la începutul pandemiei, peste 210.000 de moldoveni au fost infectați cu COVID-19, iar peste 4.400 și-au pierdut viața din cauza infecției cu Covid-19.

Virusul a fost documentat pentru prima dată în Republica Moldova acum aproximativ un an, la 7 martie 2020, când o moldoveancă care s-a întors din Italia a fost testată pozitiv cu noul coronavirus.

msmps.gov.mdmsmps.gov.md

msmps.gov.mdmsmps.gov.md
UNICEF MoldovaUNICEF Moldova
UNICEF MoldovaUNICEF Moldova

UNICEF MoldovaUNICEF Moldova

UNICEF MoldovaUNICEF Moldova

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: