image
Sursa foto: jurnal.md

Masca de protecție: Prieten sau inamic? Află cum îți îngrijești corect tenul în această perioadă!

Purtarea îndelungată a măștii de protecție poate provoca anumite probleme la nivelul tenului care se acutizează și mai mult în această perioadă. Medicul dermatolog-cosmetolog Diana Munteanu-Covila ne-a oferit câteva sfaturi esențiale care te vor ajuta să îți menții tenul sănătos și fără anumite afecțiuni, indiferent de anotimp.

„Frecvența adresărilor pacienților cu diverse afectări ale pielii după utilizarea îndelungată a măștilor a crescut mult în ultima perioadă. Principala cauză o reprezintă ocluzia ce creează un mediu umed și cald, care este ideal pentru înmulțirea bacteriilor, se acumulează transpirația și sebumul. Persoanele cu leziuni acneice pot observa agravarea bolii. Tot din cauza acestei ocluzii este dereglat mecanismul natural de exfoliere, ceea ce poate provoca și agravarea dermatitei periorale, crește sensibilitatea și reactivitatea pielii manifestată prin iritații, roșeață, mâncărime. În perioada utilizării măștilor trebuie evitat machiajul. Se recomandă spălarea feței cu geluri blânde de 2 ori pe zi; nu utilizați scruburi, produse ce conțin alcool; aplicați crema hidratantă conform tipului de ten și crema reparatoare. Evitați guma de mestecat în timpul utilizării măștilor de protecție fiindcă mentolul poate agrava starea pielii”, a spus medicul dermatolog-cosmetolog.

Pe parcursul iernii, mulți dintre noi simt efectele neplăcute pe care le are frigul asupra pielii și medicul ne spune cum să o ajutăm să-și revină după acest sezon.

„Trecerea de la un anotimp la altul presupune și anumite modificări ale rutinei zilnice de îngrijire a tenului. Deoarece în perioada rece metabolismul pielii este încetinit, se obține o regenerare celulară mai lentă ce provoacă o elasticitate scăzută, cu aspect uscat și lipsit de luminozitate. În primul rând, va fi nevoie de o exfoliere ușoară printr-un peeling chimic sau gomaj mecanic pentru a îndepărta celulele moarte de pe suprafața pielii. Următorul pas important este hidratarea intensă deoarece odată cu creșterea temperaturii și apariția vântului de primăvară se accentuează deshidratarea tenului. Indicat este un tratament intensiv de hidratare cu gel sau ser pe bază de acid hialuronic asociat cu o serie de vitamine și antioxidanți pentru a hrăni în profunzime pielea”, a mai adăugat Diana Covila.

Produse recomandate pentru îngrijirea tenului în această perioadă

„În timpul primăverii, crema nutritivă pe care ai folosit-o iarna trebuie înlocuită cu una mai ușoară ca textură, dar în același timp suficient de hidratantă ca să îi ofere tenului comfort, dar fără să o încarce. Odată cu apariția razelor solare mai active, este obligatorie utilizarea cremelor cu SPF cel puțin 30 pentru prevenirea acțiunilor nocive UVA și UVB”, susține medicul dermatolog-cosmetolog.

Majoritatea persoanelor care au un ten problematic se confruntă cu o stare de agravare odată cu venirea primăverii, mai spune specialistul.

„Aceste schimbări de mediu au un impact semnificativ asupra celor cu diferite probleme ale pielii, inclusiv acnee, psoriazis și eczeme. Schimbările de temperatură și vântul rebel contribuie la uscarea accentuată a pielii, astfel suntem expuși la o sensibilizare a tenului. Modificările la nivelul pielii sunt provocate și de lipsa de vitamine în organism, nerespectarea regimului hidric și alimentar, precum și a regimului de somn. Crește nivelul de alergizare datorită expunerii la alergeni din mediu, precum polenul, praful sau anumite plante. Un contact direct cu aceste substanțe poate cauza urticarie sau dermatita de contact”, a mai adăugat Diana Covila.

Pentru a îngriji zonele-problematice, în funcție de factorii declanșatori, este important să eliminăm sursa de alergen pentru diminuarea manifestărilor cutanate.

„E necesară adresarea la medic în cazul semnelor persistente de afectare a pielii. Pot fi recomandate creme sau unguente care ajută la calmarea erupției dermatitei de contact sau unele medicamente orale pentru a reduce inflamația, antihistaminice pentru ușurarea mâncărimii sau antibiotice pentru combaterea unei infecții bacteriene”, susține medicul dermatolog-cosmetolog.

La întrebarea ce înseamnă piele sensibilă sau intolerantă și cum o îngrijim, medicul dermatolog-cosmetolog, Diana Munteanu-Covila ne-a spus:

„Pielea sensibilă sau intolerantă reacționează la o mulțime de factori externi care sunt în mod normal bine tolerați de către ceilalți. Se manifestă prin semne specifice de roșeață, prurit, usturime sau iritație. Trebuie urmați o serie de pași pentru a calma pielea hiper-sensibilă și pentru a o proteja. Pielea intolerantă este în general mai reactivă la alergeni, inclusiv la ingredientele folosite în produsele cosmetice de îngrijire a tenului. Cei mai frecvenți alergeni utilizați sunt parfumurile și conservanții. În acest caz, bariera naturală nu mai îndeplinește rolul său protector și necesită folosirea formulelor hipoalergice.”

În cazul tenului sensibil este importantă respectarea unei rutine zilnice pentru menținerea în stare satisfăcătoare bariera de protecție a pielii.

„Acest ritual include câțiva pași esențiali, precum curățarea cu un produs dermato-cosmetic, folosirea apei termale calmante și crema protectoare care are la bază un număr minim de ingrediente. Procedurile efectuate trebuie selectate cu strictețe, evitarea tratamentelor agresive. Se recomandă cele cu un efect blând de reparare și hidratare a pielii, precum mezoterapia/ biorevitalizarea cu acid hialuronic, polinucleotide sau amestecului de oxigen-ozon”, susține medicul dermatolog-cosmetolog.

Dacă nu tratăm aceste afecțiuni ale pielii la timp se produce o sensibilizare continuă a pielii.

„Acestea la următoarea aplicare a produsului va determina apariția dermatitei de contact cu roșeață, inflamație, mâncărime. Prin acest proces, pielea devine complet intolerantă pe o perioadă îndelungată de timp, rebelă la tratamente. Pentru refacerea cutanată se utilizează produse care conțin ingrediente ce rețin umiditatea, inclusiv emolienți și umectanți cum sunt glicerina și acidul hialuronic și care întăresc bariera lipidică, precum ceramide și acizi grași linoleici și alfa-linolenici”, a mai adăugat medicul dermatolog-cosmetolog Diana Munteanu-Covila.

Noutăţile partenerilor

comentarii: