image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Deputații au votat facilități fiscale și vamale la importul vaccinurilor anti-Covid: „Suntem impuși să încălcăm Constituția”

Un proiect de lege care prevede facilități fiscale și vamale la importul și livrarea pe teritoriul Republicii Moldova a vaccinurilor anti-Covid a fost votat de Parlament, în două lecturi, cu susținerea a 68 de deputați.

Potrivit proiectului semnat de deputați PSRM, pentru întreaga perioadă a stării de urgență sau a stării de urgență în sănătate publică, se instituie facilități fiscale și vamale la importul și livrarea pe teritoriul țării a vaccinurilor anti-COVID-19 procurate din resursele financiare ale statului prin scutirea acestora de TVA fără drept de deducere, taxa vamală și taxa pentru efectuarea procedurilor vamale.

„Din cauza luptelor politice, se merge pe o cale greșită și foarte periculoasă. Suntem impuși să încălcăm Constituția. Am avut o discuție complicată cu juriștii noștri. Nimeni nu se va adresa la Curtea Constituțională. Cutia Pandorei se deschide tot mai larg. E ultima dată când votăm o derogare. Mai mult n-o să admitem încălcarea Constituției”, a declarat președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari.

„Nu știu dacă o să mai aibă cine veni, dacă nu o să vaccinăm populației”, a comentat speakerul Zinaida Greceanâi.

„Anume de aceea trebuie să decidem: alegeri anticipate sau votăm Guvernul”, a spus și liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță.

Precizăm că, săptămâna trecută, Parlamentul a modificat și Legea cu privire la instituirea unor măsuri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și a unor acte normative. Modificările operate permit procurarea vaccinurilor anti-coronavirus printr-o procedură simplificată și rapidă, cu derogare de la Legea privind achizițiile publice.

Suma totală preconizată pentru procurarea a unui milion de doze de vaccin constituie 137 de milioane de lei, resurse din Fondul de rezervă al Guvernului, fondurile Asigurării Obligatorii de Asistență Medicală și mijloacele Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: