image
Sursa foto: Jurnal.md

Declarația a doi membri CSM: Majoritatea parlamentară se răzbună pe judecătorii care au fost la întâlnirea cu Maia Sandu

„Majoritatea parlamentară se răzbună pe judecătorii care au participat la întâlnirea cu președintele țării, în cadrul căreia au fost discutate problemele justiției”. Este opinia a doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, Nina Cernat și Dorel Musteață.

Cei doi membri ai CSM au semnat o declarație prin care condamnă respingerea de către majoritatea parlamentară PSRM-Șor a unor candidați integri pentru funcția de judecători la CSJ.

„Această procedură vicioasă care îi determină pe judecătorii corecți și integri să nu mai participe la concursurile anunțate de către CSM, iar pe unii candidați îi motivează să întreprindă măsuri ilegale, pentru a-și asigura numirea”, se spune în declarație.

În opinia membrilor CSM, „aceste practici netransparente nu arată decât o tentativă a politicului de a-și supune justiția din R. Moldova, devenind un instrument prin care magistrații vor fi „puși la respect”, mai devreme sau mai târziu”.

Amintim că, vineri, 12 martie, prin votul PSRM - Șor/Pentru Moldova și a fracțiunii Pro Moldova au fost promovați în funcții doi magistrați, Tamara Chișca-Doneva și Nadejda Toma. Chișca-Doneva, promovată în funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, a făcut parte din completul de judecători care a luat decizia finală în dosarul „Gemeni”, în urma căruia Republica Moldova a fost condamnată la CEDO și obligată să achite prejudicii de până la 3,6 milioane de euro.

Votul majorității a fost criticat dur de opoziție dar și de consilierul președinteleui pe domeniul justiției, Olesea Stamate. Tot la ședința plenară de vineri, a fost respinsă candidatura magistratei Viorica Puică.

declarațiedeclarație
declarațiedeclarație

Noutăţile partenerilor

comentarii: