Linkuri accesibilitate

OMS continuă să recomande vaccinarea cu AstraZeneca. EMA este convinsă că beneficiile prevalează asupra riscurilor


EMA se va pronunța joi asupra securității vaccinului AstraZeneca, după o reevaluare a datelor. În ultimele zile, majoritatea țărilor din UE au suspendat vaccinul AstraZenace din „precauție”.

Actualizare, 18 martie 2021: Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) continuă să recomande vaccinările anti-COVID-19 cu produsul dezvoltat de compania AstraZeneca, chiar dacă vaccinul a fost suspendat de mai multe ţări din cauza unor posibile efecte secundare, a precizt miercuri organizați într-o declarație de presă.

„Vaccinarea împotriva COVID-19 nu va reduce boala sau decesele din alte cauze. Se știe că evenimentele tromboembolice apar frecvent. Tromboembolismul venos este a treia cea mai frecventă boală cardiovasculară la nivel global”, arată OMS care precizează că nu există nici o indicație că aceste fenomene ar fi legate direct de vaccinare.

Joi este aștepta evaluarea Agenției Europene a Medicamentului privind securitatea vaccinului anti Covid-19 produs de AstraZeneca, după ce majoritatea țărilor din UE au suspendat temporar utilizarea sa. Încă de marți, Agenția (EMA) a recomandat și ea continuarea vaccinării cu produsul AstraZeneca pentru că „beneficiile prevalează asupra riscurilor”.

În R. Moldova, unde a ajuns numai vaccinul AstraZeneca din donația României și prin platforma COVAX, au fost vaccinați deja peste 16 mii de lucrători medicali.

-----------------------------------------------------------------------------------

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) s-a declarat marți, 16 martie, „convinsă” de faptul că beneficiile AstraZeneca prevalează asupra riscurilor, în timp ce mai multe guverne își pun problema suspendării acestui vaccin anti COVID-19 din cauza relatărilor despre cheaguri de sânge periculoase depistate la câțiva pacienți vaccinați.

EMA este convinsă că beneficiile AstraZeneca prevalează asupra riscurilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:25 0:00

Nu există indicii ale faptului că vaccinul Astra Zeneca ar fi responsabil de apariția cheagurilor de sânge, a spus EMA. Dar aceste relatări au creat îngrijorare, forțând politicienii să pună în balanță riscurile de sănătate publică ale suspendării acestui vaccin și ale continuării administrării lui, relatează AP.

Dilema este deosebit de acută în țările europene, unde se atestă acum un număr în creștere al cazurilor noi de infectare cu COVID-19, unde campania de vaccinare a început anemic și trebuie accelerată și unde Astra Zeneca este unul din vaccinurile de bază.

Se știe că administrarea vaccinului salvează vieți. Dacă pune în pericol viața oamenilor, nu se știe. Dar unele guverne europene optează pentru prudență în defavoarea vitezei în ceea ce privește campania de imunizare.

Ultima dintre țările Uniunii Europene venită în acest grup este Suedia, care a suspendat Astra Zeneca, deși chiar șefa EMA, irlandeza Emer Cooke, s-a declarat „ferm convinsă” că beneficiile vaccinului prevalează asupra riscurilor.

Într-o declarație făcută marți, oficiala a spus că mii de oameni din Uniunea Europeană fac tromboembolii în fiecare an dintr-o multitudine de motive, iar în studiile clinice ale Astra Zeneca nu există nicio relatare despre apariția de cheaguri de sânge. Cu toate acestea, ea a dat asigurări că experții vor efectua „o analiză foarte riguroasă” și vor veni cu recomandări.

Uniunea Europeană poate alege între câteva vaccinuri. Dar alegerea este dificilă pentru alte țări care mizau pe Astra Zeneca pentru că este un vaccin relativ ieftin și ușor de păstrat. Acest vaccin a jucat un rol enorm în inițiativa globală COVAX, al cărui obiectiv este să ajute țările care nu-și pot procura cu forțele proprii cantitățile necesare.

Până acum, au existat relatări despre apariția cheagurilor de sânge în cazul a 37 de persoane din cele peste 17 milioane care și-au făcut vaccinul în Uniunea Europeană și Marea Britanie, a spus Astra Zeneca. Firma britanico-suedeză a subliniat că este o rată mai mică decât cea care se observă pe ansamblul populației și că nu există dovezi ale faptului că cheagurile ar fi fost cauzate de vaccin. Organizația Mondială a Sănătății a făcut o declarație asemănătoare.

Totuși, suspendarea vaccinului a fost anunțată de țări cu greutate ale Uniunii Europene ca Germania, Italia, Franța, Spania.

Tabăra țărilor care continuă administrarea Astra Zeneca, din care fac parte Belgia, Polonia, Grecia, România, consideră că riscurile sistării sunt mari. „Când vezi cum circulă virusul, este foarte periculos să oprești vaccinarea”, a declarat presei belgiene ministrul sănătății, Frank Vandenbroucke.

Nu putem întrerupe într-una campania de vaccinare

Experții, mai notează AP, spun că asemenea îngrijorări legate de vaccinuri apar inevitabil când campania de vaccinare capătă un caracter de masă: oamenii se îmbolnăvesc din diferite cauze. Dacă se întâmplă că au fost vaccinați, este simplu să dea vina pe vaccin. „Nu putem întrerupe într-una campania de vaccinare”, a mai spus ministrul sănătății belgian.

Decizia individuală a unor țări europene de a suspenda un vaccin pune o problemă și pentru Comisia Europeană, care trebuie să apere din nou strategia comună de vaccinare. La fel ca atunci când a criticat autorizarea pe bază individuală în unele țări a vaccinului rusesc Sputnik, Comisia a cerut și acum țărilor membre să urmeze recomandările EMA. Când a fost întrebat dacă și-ar face vaccinul Astra Zeneca și președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, purtătorul său de cuvânt a răspuns fără ezitare: „desigur”.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG