image
Sursa foto: Daniela Donici; „Spre morgă”, Spitalul din Anenii Noi

Insuficiență de 40% de cadre medicale; Doar PAS și PDM susțin deocamdată recomandarea CSS de instituire a Stării de urgență

Sistemul medical din Republica Moldova se confruntă cu o insuficiență de cadre medicale de 30- 40%. Despre aceasta s-a discutat în cadrul ședinței CCS care a avut loc sâmbătă. Spitalele sunt arhipline, iar numărul de decese cauzate de Covid ar putea crește susbtanțial. În pofida acestui fapt, nu toate partidele susțin decizia CSS de instituire a stării de urgență. PSRM consderă că ar fi o decizia a președintelui Maia Sandu, nu a CSS, iar platforma „Pentru Moldova”, parte a actualei majorități încă nu a comentat această situație.

Președintele PDM, Pavel Filip a declarat că după ședința Consiliului Suprem de Securitate a rămas cu impresia că situația în Republica Moldova este mult mai gravă decât își imagina.

„Avem 70 de bolnavi intubați, am ajuns la 38 de decese pe zi, avem medici epuizați și lipsă de cadre medicale de 30-40%. Rata de contagiere a ajuns la 1,12. În același timp, nu există capacități suficiente în Executiv, iar Ministerul Sănătății este condus de un singur secretar de stat”, a menționat Pavel Filip.

Liderul PD a mai adăugat că a pledat în cadrul ședinței CSC pentru instituirea lockdown-ului, pentru creșeterea capacității de testarea și găsirea surselor pentru a susține bussinesul în această situație.

„Până când se va lua decizia dacă avem sau nu lockdown, rog autoritățile să țină în continuare școlile închise, cu studii în regim online. Să nu lăsăm ca profesorii noștri să devină carne de tun în timp ce politicienii decid cine e cel mai tare”, a mai spus liderul PD.

„La timpuri grele avem nevoie de decizii curajoase si responsabile. In atenția politicienilor: de acțiuni si responsabilitate avem nevoie. Ieșiți din anestezia politica, la treaba, soluții sunt. De oameni cu caracter e nevoie” a comentat decizia Consiliului Supremd e Securitate și liderul PAS, Igor Grosu.

Iar deputatul PAS, Dan Perciun, a menționat că dacă nu se vor introduce restricții dure, s-ar putea ajunge la 100 de morți pe zi în 2-3 săptămâni. „Poziția noastră este că lockdown-ul trebuie introdus și acompaniat de măsuri de suport pentru oameni și companii”, a scris deputatul.

Deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a scris pe Facebook că despre oportunitatea introducerii stării de urgență sub aspect anti-epidemiologic ar trebui să se pronunțe reprezentanții breslei medicale. „Un lockdown total de minim două săptămâni plus revenirea din acesta ar costa bugetul circa şase miliarde de lei. În plus e nevoie de achitat populației și businessului compensații. Economiile cetățenilor și ale businessului după primul an de pandemie sunt epuizate. Evident, e nevoie de atragerea asistenței financiare externe și de rectificări semnificative ale bugetului. Acest lucru îl poate face doar un guvern plenipotențiar. Totodată, în perioada stării de urgență, Parlamentul nu poate fi dizolvat. Deci, alegerile anticipate oricum se amână în contextul situației pandemice și a necesității vaccinării masive a populației”, a menţionat Alexandru Slusari.

Deputaţii Pentru Moldova, din care fac parte şi cei ai Partidului Șor nu au comentat deocamdată decizia Consiliului Suprem de Securitate.

Deputații din PSRM în frunte cu Igor Dodon au declarat că sunt împotriva unui lockdown „pe care insistă Maia Sandu”. Indicaţiile la adresa Parlamentului şi Guvernului nu ţin nicidecum de competenţa şefului statului. Dacă are propuneri de acţiuni legate de combaterea pandemiei, să le facă public, inclusiv cu indicarea surselor financiare, dacă acestea prevăd cheltuieli”,se arată într-un comunicat al acestei fracțiuni.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: