/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

Cine și cum poate ajunge în programul de protecție a martorilor în Republica Moldova

missing
07 martie 2021, ora 17:14

Și în Republica Moldova, persoanele amenințate pentru că au acceptat să divulge oamenilor legii informații ce pot deveni probe în cadrul procesului penal pot deveni parte a programului de protecție a martorilor. De acest lucru, în Republica Moldova, se ocupă Direcția protecția martorilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Într-un răspuns pentru IPN, Direcția precizează că o persoană care se află în pericol poate ajunge în programul de protecție a martorilor dacă depune o cerere în scris și dacă există o hotărâre motivată a procurorului sau a instanței de judecată privind aplicarea măsurilor de protecție. De asemenea, pot fi protejate rudele apropiate și membrii de familie.

Pot fi protejate sau asistate doar persoanele care au statut procesual în dosarele penale pornite pe infracțiuni grave, deosebit de grave sau excepțional de grave. Protecția acestor persoane înseamnă schimbarea domiciliului, a locului de muncă ori de studii, schimbarea identității sau chiar schimbarea înfățișării. De asemenea, poate fi instalat sistem de alarmă la domiciliu sau schimbat numărul de telefon.

Programul de protecție încetează dacă cel protejat depune cerere scrisă, refuză să depună mărturie în cursul procesului penal sau depune mărturie falsă. Acest fapt trebuie să fie confirmat printr-o hotărâre judecătorească definitivă. De asemenea, persoana nu mai este protejată dacă nu respectă obligațiile stabilite prin acordul de protecție sau dacă a dispărut amenințarea asupra vieții sale.

Informația privind numărul, dar și statutul persoanelor protejate în cadrul programului de protecție a martorilor „este atribuită secretului de stat și nu poate fi divulgată”, precizează direcția specializată a IGP.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram